Το φινάλε της αμαρτωλής τριλογίας – τριετίας (2007-2009), η οποία στιγμάτισε μια μεγάλη καριέρα, ήρθε χθες για τη Χρυσοπηγή Δεβετζή, με τη ΔΟΕ να ανακοινώνει το όνομά της στο νέο γκρουπ ντοπαρισμένων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 (είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν που της αφαιρείται) με τη μέθοδο της απόψυξης των φυλαγμένων δειγμάτων για μια οκταετία.

Ετσι η εκ των κορυφαίων αθλητριών μας στα άλματα, με ασημένιο μετάλλιο μάλιστα και στην Αθήνα το 2004, βρέθηκε δύο φορές ντοπέ (το 2007 στο Παγκόσμιο της Οσάκα και το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου) στην ουσία στανοζολόλη, ενώ το 2009, όταν τιμωρήθηκε με non show σε έλεγχο ντόπινγκ στην Ουκρανία, έβαλε τέλος και στην καριέρα της.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα και αν ήταν καθαρή στο Πεκίνο το 2008, έχοντας βρεθεί ντοπέ το 2007 είχε αυτόματα τιμωρία διετίας από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου. Συνεπώς θα ακυρώνονταν όλα τα αποτελέσματα και τα μετάλλιά της (γι’ αυτό άλλωστε χάνει και το μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κλειστού της Βαλένθια του 2009), μαζί και του Πεκίνου.

Η Πηγή Δεβετζή, όπως είχε ενημερώσει ο νομικός εκπρόσωπός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, θα προσφύγει στο CAS για το μετάλλιο του 2008, ίσως δικαιωθεί στα ελληνικά δικαστήρια (όπως γίνεται με πολλούς αθλητές), ενώ δύσκολα θα στείλει πίσω τα μετάλλια (λίγοι αθλητές το κάνουν).

Ομως η ουσία δεν αλλάζει και τα «χρυσά» αποτελέσματα και μετάλλια εκείνης της τριετίας θεωρούνται ως μη γενόμενα καθώς αγωνιζόταν ντοπαρισμένη. Είναι η πρώτη ελληνίδα από την οποία αφαιρείται ολυμπιακό μεταλλιο λόγω ντόπινγκ, ενώ στους άντρες η μοναδική περίπτωση είναι του Λεωνίδα Σαμπάνη το 2004.