Μακριά κι αγαπημένοι; Ή μήπως οι (εκάστοτε) ομάδες μάς φέρνουν πιο κοντά;

Το βέβαιο είναι πως στον αθλητισμό υπάρχουν δίπολα που ώρες ώρες περνούν βαθιά κρίση στη σχέση τους, αλλά στην πορεία είτε τα βρίσκουν είτε σκεπάζεται το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι του συμφέροντος. Γιατί το καλό της ομάδας είναι πάνω απ’ όλα –ακόμη και από έναν οδυνηρό χωρισμό που ενδέχεται να αποδυναμώσει το σύνολο.

Το μυαλό τρέχει στους πανηγυρισμούς του Τζαβέλλα και του Μανιάτη στο πρόσφατο γκολ του διεθνούς άσου του ΠΑΟΚ κόντρα στη Βοσνία. Ενα σώμα, μια ψυχή ήταν! Λέγεται, μάλιστα, πως ο Μανιάτης με τα λόγια του «έστειλε σήμα» στον αριστεροπόδαρο αμυντικό για να προωθηθεί. Μα τι συνέβη; Τα βρήκαν; Ανάγκα και οι θεοί πείθονται για το τι πρέπει να συμβεί. Θυμίζουμε ότι προ ετών οι δύο άσοι είχαν παρεξηγηθεί και τα απόνερα ενός εκρηκτικού ματς Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού παραλίγο να τους παρασύρουν. Η εσωστρέφεια μπήκε στα ενδότερα της Εθνικής και μολονότι οι δύο αυτοί άσοι είχαν προϋπάρξει συμπαίκτες στον Πανιώνιο την περίοδο 2008-10, η φιλία τους μπήκε στον καταψύκτη. Από στενοί συνεργάτες έγιναν ξένοι και τελικά, λίγο το πέρασμα του χρόνου, λίγο οι διαφορετικές καταστάσεις που βιώνουν, ήρθαν ξανά κοντά. Γιατί όντως έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους το τελευταίο διάστημα και απλά το πώς γιόρτασαν το 1-1 με τη Βοσνία τούς έφερε ξανά στον αφρό της επικαιρότητας.

Μην πιστέψετε ότι μόνο στις μέρες μας συμβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά. Και παλαιότερα τα συναντούσαμε, άσχετα αν στο παρελθόν όλα αυτά έβγαιναν δυσκολότερα στην επιφάνεια. Παροιμιώδης για την ψυχρότητά της ήταν η σχέση των Αντώνη Μήνου και Νίκου Σαργκάνη στον Παναθηναϊκό, εκεί προς το τέλος της δεκαετίας του ’80. Ο Μήνου είχε πάει το ’82 στην Παιανία, ο Σαργκάνης ακολούθησε το ’85 και στην πορεία το «φάντομ» δεν έλεγε ούτε καλημέρα στον έτερο γκολκίπερ του ΠΑΟ! Ο ένας έκανε λες και δεν υπήρχε ο άλλος, με αποτέλεσμα ο Μήνου να επιλέξει τον δρόμο της φυγής και να καταλήξει (’88) στην ΑΕΚ όπου μεγαλούργησε. Προφανώς ήταν αντίζηλοι για τη θέση του «άσου» και αυτό τους οδήγησε στη ρήξη, χωρίς βέβαια το συγκεκριμένο να αποτελεί και επαρκή δικαιολογία.

«Ο ανταγωνισμός φέρνει αργά ή γρήγορα μια ψυχρότητα. Συμβαίνει αυτό με τα ονόματα που επιδιώκουν να αποκτήσουν την πρωτοκαθεδρία σε μια ομάδα μεγάλη. Ακόμη και τα συμβόλαια παίζουν τον ρόλο τους καθώς, αν ένας παίκτης έρχεται με μεταγραφή σε ομάδα και εισπράττει πολλά, οι προηγούμενοι ζητούν αναπροσαρμογή συμβολαίων! Αυτό θα καταλήξει σε τριβή των μεταξύ των παικτών σχέσεων» καταλήγει παλαίμαχος άσος και δίνει το στίγμα του, μιλώντας κυρίως με όρους όχι αποδυτηρίων, αλλά μαρκίζας και νυχτερινών κέντρων!

Τζιμπούρ εναντίον Σκόκο

Πριμαντόνες ήταν στην ΑΕΚ οι Ράφικ Τζιμπούρ και Νάτσο Σκόκο την τριετία 2008-11. Αλγερινός ο ένας, Αργεντινός ο άλλος. Το μείγμα εκρηκτικό και τον Ιανουάριο του 2009 το αντιλήφθηκαν άπαντες. Λίγο το έχετε να δίνει κουτουλιά ο Τζιμπούρ στον Σκόκο και να του προκαλεί ρινική κάκωση επειδή του μίλησε άσχημα ο δεύτερος; Δεν ταίριαξαν ως χαρακτήρες, δεν πολυήθελαν να συνεργάζονται, ωστόσο κάποια γκολ τους έμειναν στη συλλογική μνήμη.