Πώς θα υποδεχόταν ο ελληνικός Τύπος την απόφαση μιας ομάδας που αγωνιστικά βρίσκεται επί ξυρού ακμής να αναθέσει τη σωτηρία της σε έναν άπειρο 28χρονο προπονητή;

Σίγουρα, με επιφυλάξεις και έχοντας οπλίσει για να πυροβολήσει όσους πήραν την απόφαση μετά το πρώτο λάθος. Κάπως έτσι αντέδρασε ο γερμανικός Τύπος τον Φεβρουάριο όταν η Χόφενχαϊμ, τότε τελευταία στη βαθμολογία, παρουσίασε τον νέο της προπονητή, τον μόλις 28 ετών Τζούλιαν Νάγκελσμαν.

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ. Η απόφαση της Χόφενχαϊμ χαρακτηρίστηκε από τους δημοσιογράφους ως «πυροτέχνημα δημοσίων σχέσεων» και «εκκεντρική ιδέα». Τίποτε από τα δύο δεν ίσχυε. Μερικούς μήνες νωρίτερα ο νεαρός προπονητής περνούσε την πύλη του κέντρου αποφάσεων της Μπάγερν, στη Ζέμπενερστρασε, όπου τον υποδέχτηκαν ο ισχυρός άνδρας του βαυαρικού συλλόγου Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε και ο τότε αθλητικός διευθυντής Ματίας Ζάμερ. Κοντά στους τρεις άνδρες έσπευσε και ο Πεπ Γκουαρντιόλα που μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Νάγκελσμαν τον οποίον χτύπησε φιλικά στην πλάτη πριν τον αποχαιρετίσει.

Ο βαυαρικός σύλλογος προσπάθησε να κλέψει από τη Χόφενχαϊμ τον προπονητή της ομάδας Κ19 την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου και σε έναν δεύτερο τελικό τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Ο Νάγκελσμαν είπε στην Μπάγερν ένα ευγενικό αλλά μεγαλοπρεπές Nein, πιθανόν γιατί γνώριζε πως η Χόφενχαϊμ είχε μεγάλα σχέδια γι’ αυτόν.

Η ομάδα της Μπουντεσλίγκα που ουσιαστικά εκπροσωπεί ένα χωριό 3.000 ψυχών είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2015 πως προόριζε τον Νάγκελσμαν για τη θέση του πρώτου προπονητή τη σεζόν 2016/2017. Η πρόωρη αποχώρηση του Χιουμπ Στέφενς τον Φλεβάρη λόγω καρδιακών προβλημάτων επέσπευσε την προώθηση του νεαρού προπονητή στην πρώτη ομάδα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Τα όσα ακολούθησαν τους επόμενους εννέα μήνες είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά.

ΑΗΤΤΗΤΟΣ. Ο Νάγκελσμαν όχι μόνο έσωσε την ομάδα από τον υποβιβασμό αλλά φέτος την έχει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ενώ είναι μόλις μία από τις πέντε ομάδες στο big 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που παραμένουν αήττητες.

Ο «Μπέιμπι Μουρίνιο» όπως κάποτε τον είχε αποκαλέσει ο γερμανός τερματοφύλακας Τιμ Βίζε ξεκίνησε την προπονητική καριέρα σε ηλικία 20 ετών ύστερα από έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που τον ανάγκασε να τερματίσει πρόωρα την ποδοσφαιρική του καριέρα ως αμυντικού στη δεύτερη ομάδα της Αουγκσμπουργκ. Προπονητής του τότε ήταν ο νυν κόουτς της Ντόρτμουντ Τόμας Τούχελ, ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του και του έμαθε τα πρώτα βήματα στην προπονητική πριν καταλήξει στη Χόφενχαϊμ. Σε διάστημα έξι χρόνων ο νεαρός κόουτς ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλιά της προπονητικής ιεραρχίας στον σύλλογό του.

Η τοπική εφημερίδα «Rhein-Neckar-Zeitung» είχε χαρακτηρίσει την πρόσληψη «τέχνασμα δημοσίων σχέσεων».

ΠΡΟΤΥΠΑ. «Δεν τους κατηγορώ», λέει ο διευθυντής ποδοσφαίρου του συλλόγου Αλεξάντερ Ρόζεν. «Κοιτάτε την ηλικία του Τζούλιαν. Ομως βρίσκεται εδώ έξι χρόνια και ξέρουμε τι είναι ικανός να προσφέρει. Διαθέτει μία φυσική αίσθηση για την ομάδα και είναι προικισμένος με ταλέντο».

Οταν ο Νάγκελσμαν πήρε το τιμόνι της Χόφενχαϊμ πριν από εννέα μήνες, η ομάδα είχε μόλις δύο νίκες σε 20 αγώνες και βρισκόταν 7 βαθμούς κάτω από τη ζώνη υποβιβασμού. Κατάφερε να την οδηγήσει σε 7 νίκες στα εναπομείναντα 14 ματς και να τερματίσει έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη των πλέι οφ για τον υποβιβασμό.

«Αμέσως η ομάδα υιοθέτησε τις ιδέες μου και τον τρόπο που θέλω να παίζουμε ποδόσφαιρο», επισημαίνει ο νεαρός προπονητής, ο οποίος έχει ως πρότυπο τους Γιόχαν Κρόιφ και Πεπ Γκουαρντιόλα.

Οταν η Χόφενχαϊμ εξασφάλισε την παραμονή της, ο Νάγκελσμαν έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά για να χτίσει την ομάδα όπως ο ίδιος ήθελε. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον βαθμολογικό πίνακα, ενώ μόλις σε δύο από τα 24 παιχνίδια στα οποία έχει κοουτσάρει ο Νάγκελσμαν η Χόφενχαϊμ βρέθηκε πίσω στο σκορ.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ. Ο Ρόζεν ωστόσο προειδοποιεί: «Πρέπει να έχουμε τον νου μας στην πιθανότητα να χάσουμε δύο ή τρία παιχνίδια συνεχόμενα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να δώσουμε στον Νάκγελσμαν τον αέρα να αναπνεύσει όταν τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν το ίδιο καλά».

Στην ηλικία του ο Νάγκελσμαν θα μπορούσε ασφαλώς να είναι συμπαίκτης με τους παίκτες που κοουτσάρει. Μπορεί να θεωρηθεί τυχερός που μόλις τρεις ποδοσφαιριστές στη Χόφενχαϊμ έχουν μεγαλύτερη ηλικία καθώς η πολιτική του συλλόγου στηρίζεται στην προώθηση ταλέντων από την ακαδημία του. Στη σημερινή ομάδα παίζουν 8 παίκτες από τα φυτώρια, ενώ την τελευταία τριετία η παρουσιάζει το ρόστερ με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας.

Αυτό θα πει τόπο στα νιάτα.