Την πρώτη δημόσια εμφάνισή της από την ημέρα που παραδέχθηκε την ήττα της στις εκλογές πραγματοποίησε χθες η Χίλαρι Κλίντον. Μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμήν νέων που εξασφάλισαν υποτροφίες, η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο συγκεντρώνοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφους περισσότερες από τον Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τους πάντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, παρά την εκλογική αποτυχία που αποκάλυψε βαθύ διχασμό. Δείχνοντας καταβεβλημένη και εμφανιζόμενη χωρίς καθόλου μακιγιάζ, η Κλίντον παραδέχθηκε ότι «την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να ξαπλώσω με ένα καλό βιβλίο ή με τα σκυλιά μας και να μη βγω ποτέ ξανά από το σπίτι».

Παραδέχθηκε ότι πολλοί διερωτώνται για το εάν η νίκη του Τραμπ δείχνει πως η Αμερική δεν είναι πια η χώρα που νόμιζαν ότι είναι. «Οι διαφορές που αναδείχθηκαν από τις εκλογές είναι μεγάλες, αλλά σας παρακαλώ ακούστε με: η Αμερική το αξίζει, τα παιδιά μας το αξίζουν. Πιστέψτε στη χώρα μας, παλέψτε για τις αξίες μας και ποτέ, ποτέ μην τα παρατήσετε. Γνωρίζω ότι είστε βαθιά απογοητευμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε. «Αισθάνομαι το ίδιο κι ακόμη περισσότερο από αυτό που μπορώ να εκφράσω. Ωστόσο, όπως τόνισα την προηγούμενη εβδομάδα, η προεκλογική μας εκστρατεία δεν ήταν για ένα άτομο ή για μια προεκλογική διαδικασία. Ηταν για τη χώρα την οποία αγαπάμε, για την οικοδόμηση μιας Αμερικής που θα στηρίζεται στην ελπίδα, για μια Αμερική ενωτική και με μεγάλη καρδιά».

Εν τω μεταξύ, χάος φαίνεται να επικρατεί στη διοργάνωση της μετάβασης στην προεδρία Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της 16μελούς μεταβατικής ομάδας που επιλέγει τα άτομα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση έχουν οδηγήσει ήδη σε μια παραίτηση, ενώ υπάρχουν φήμες για ένταση και ερασιτεχνισμούς. Παρότι στον δεοντολογικό κώδικα της μεταβατικής ομάδας προβλέπεται να μη συμμετέχουν σ’ αυτήν άτομα που έχουν εργαστεί σε λόμπι τον τελευταίο χρόνο, τουλάχιστον οκτώ εξ αυτών φαίνεται ότι έχουν παραβιάσει αυτόν τον εσωτερικό κανονισμό.

Ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη εμπειρία διακυβέρνησης στο περιβάλλον του Τραμπ καθώς είναι κυβερνήτης της Ιντιάνα, έχει αφοσιωθεί σε μια προσπάθεια να εξοβελίσει από το προεδρικό περιβάλλον συμμάχους του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να βασιστούν επ’ άπειρον στους λευκούς εργάτες που στήριξαν τον υποψήφιό τους, ως εκλογική βάση, και γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουν άνοιγμα και σε άλλες ομάδες ψηφοφόρων. Τα πράγματα δεν δείχνουν ρόδινα για τη νέα κυβέρνηση.