Είναι φίλοι και δεν το κρύβουν. Ταιριάζουν και ως πολιτικοί. Από τη δαιμονοποίηση των μεταναστών έως την ξενοφοβική ρητορική, από τα ρατσιστικά σχόλια έως τα σεξιστικά αστειάκια και από τον άκρατο λαϊκισμό έως το αντισυστημικό προφίλ που καλλιεργούν, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Νάιτζελ Φάρατζ ενσαρκώνουν απολύτως τη λαϊκή ρήση κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι.

Ο πρώτος κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο δεύτερος, που όλο φεύγει από το UKIP αλλά όλο στο τιμόνι του βρίσκεται, είναι ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες του Brexit. Εσχάτως, μάλιστα, προβάλλει ως αυτόκλητος πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ και προθυμοποιείται να μεσολαβήσει μεταξύ του Τραμπ και της Τερίζα Μέι για την οικοδόμηση μιας στενής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών στη μετά Brexit εποχή.

«Θα είμαστε φίλοι για πάντα» φέρεται ότι είπε ο Τραμπ στον Φάρατζ τον περασμένο Αύγουστο, μετά το τέλος μιας προεκλογικής εκδήλωσης στο Μισισίπι, στην οποία εμφανίστηκαν από κοινού. Εκτοτε, ο αρχηγός του UKIP –ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά επανήλθε προσωρινά στην ηγεσία του κόμματος τον Οκτώβριο μετά την παραίτηση της νέας αρχηγού –κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον φίλο του. Τους τελευταίους μήνες επισκέφθηκε αρκετές φορές τις ΗΠΑ για να τον δει και –όπως γράφτηκε –του έδωσε συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσει τη Χίλαρι Κλίντον στα ντιμπέιτ.

Το περασμένο Σάββατο, ο 52χρονος Φάρατζ έγινε ο πρώτος ξένος πολιτικός που συνάντησε τον Τραμπ μετά την εκλογή του. Το τετ α τετ τους στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη διήρκεσε μία ώρα και στο Λονδίνο ερμηνεύθηκε ως ταπείνωση για την Τερίζα Μέι. Ο χρηματοδότης του UKIP Εραν Μπανκς, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, αποκάλυψε ότι ο Τραμπ συνομιλεί καθημερινά με τον Φάρατζ και υποστήριξε ότι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμβουλευθεί τον αρχηγό του UKIP για θέματα που σχετίζονται με τη Βρετανία προτού συναντήσει τη Μέι! Πώς ένας «περιθωριακός» πολιτικός, που δεν είναι καν βουλευτής, έγινε προνομιακός συνομιλητής του πλανητάρχη;

Οι «Τάιμς» και η «Ντέιλι Μέιλ» έκαναν λόγο για διπλωματικό πραξικόπημα, ενώ στην κυβέρνηση είναι οργισμένοι θεωρώντας ότι ο Φάρατζ καπελώνει τη Μέι. Η πικρή αλήθεια, όμως, είναι ότι ο ηγέτης του UKIP απλώς καλύπτει το κενό που η ίδια έχει αφήσει. Τον περασμένο Δεκέμβριο η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει δηλώσεις του Τραμπ «διχαστικές, άχρηστες και λανθασμένες», προσθέτοντας ότι «ο Τραμπ δεν καταλαβαίνει τη Βρετανία». Πολύ χειρότερα ήταν τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών: ο Τραμπ, είχε πει ο Μπόρις Τζόνσον, «δεν είναι στα καλά του» και «είναι ακατάλληλος να γίνει πρόεδρος».

Στους δύο τρίτος δεν χωρεί

Ο ηγέτης του UKIP δήλωσε πρόσφατα ότι «το επιτελείο της κ. Μέι υπήρξε αρκετά αγενές με τον Τραμπ», υποστηρίζοντας ότι ο εν αναμονή πρόεδρος «διατηρεί επιφυλάξεις» για ορισμένα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης. Ετσι, προσφέρθηκε να «βοηθήσει» τη Μέι, καλώντας την να του επιτρέψει να συμμετάσχει στις προσπάθειες προσέγγισης με τον Τραμπ, «όπως επιτάσσει το εθνικό συμφέρον».

Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν τσίμπησε: «Ο κ. Τραμπ θέλει να έχει (με τη Μέι) την ίδια στενή σχέση που είχαν ο Ρίγκαν και η Θάτσερ. Δεν θυμάμαι να υπήρχε τρίτο πρόσωπο σε εκείνη τη σχέση», είπε δηκτικά η εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού. Ακόμη πιο προσβλητική ήταν η άρνηση του υπουργείου Εξωτερικών. «Να πάει να γ…», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή στους «Τάιμς».

Ωστόσο, κάποιοι στους κόλπους των Συντηρητικών πιστεύουν ότι η αξιοποίηση του ηγέτη του UKIP δεν είναι και τόσο κακή ιδέα. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρκετές εφημερίδες, η Μέι δέχεται πυρά από υπουργούς της για την άρνησή της να χρησιμοποιήσει τον Φάρατζ.

«Αν ο κ. Φάρατζ μπορεί να ενθαρρύνει την ανοικοδόμηση της σχέσης μας με τις ΗΠΑ, πρέπει να το κάνει», δήλωσε στο BBC ο λόρδος Μάρλαντ, μέλος της Βουλής των Λόρδων και υπουργός στην κυβέρνηση του Κάμερον. «Η Μέι πρέπει να ακούσει τον Φάρατζ διότι χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια» κάλεσε την πρωθυπουργό η φιλοσυντηρητική «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Ο ίδιος ο Φάρατζ επέκρινε με δριμύτητα το «όχι» της Μέι. «Λέει πολλά για τον τρόπο που κυβερνά αυτή τη χώρα. Δείχνει ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον, αλλά οι μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Το «συντομότερο δυνατό»

Η Ντάουνινγκ Στριτ ετοιμάζει τη δική της επίθεση φιλίας στον Τραμπ: σύμφωνα με την «Γκάρντιαν» η Τερίζα Μέι θα ταξιδέψει στην Αμερική το «συντομότερο δυνατό» για να τον δει, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει συνάντηση με τον μελλοντικό αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.