Πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται ότι οι εκλογές του 2016 έκοψαν τη χώρα στα δύο. Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, απεικονίσαμε δύο φανταστικά κράτη: την Αμερική των Ρεπουμπλικανών και την Αμερική των Δημοκρατικών.

Γεωγραφικά ο Ντόναλντ Τραμπ θριάμβευσε στις ηπειρωτικές περιοχές των ΗΠΑ, επικρατώντας στο 80% των 3.177 κομητειών της χώρας. Παρότι η έκταση της περιοχής αυτής είναι τεράστια, φαίνεται ότι διαβρώνεται από τους Δημοκρατικούς που ζουν στις ακτές. Στο εσωτερικό της υπάρχουν μεγάλοι θύλακοι ψηφοφόρων της Κλίντον. Η Χίλαρι κέρδισε με ευκολία και διαφορά σε αστικά κέντρα, όπως το Λος Αντζελες, το Σικάγο και η Νέα Υόρκη, όμως ο Τραμπ κέρδισε περισσότερα προάστια, κάνοντας έτσι τις πόλεις να μοιάζουν απομονωμένες μέσα σε μια θάλασσα Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Το «νησιωτικό κράτος» της Κλίντον έχει μεγάλες ατόλες και μικρά αρχιπέλαγα με προοδευτικούς πυρήνες, όπως πόλεις με πανεπιστήμια, καταυλισμοί Ινδιάνων και περιοχές με μαύρες και ισπανόφωνες πλειονότητες. Οι κάτοικοι σε αυτές ψήφιζαν τόσο μαζικά την Κλίντον ώστε να την αναδείξουν νικήτρια της λαϊκής ψήφου, καθώς συγκέντρωσε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους περισσότερες από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αναλύσεις της ψήφου δείχνουν ότι οι πλούσιοι ψήφισαν Τραμπ και οι πιο φτωχοί Κλίντον. Οι μαύροι ψηφοφόροι τάχθηκαν με ποσοστό 92% υπέρ της πρώην υπουργού Εξωτερικών, ενώ στους υπόλοιπους μη λευκούς η αναλογία ήταν 78% υπέρ της και 22% υπέρ του Τραμπ. Και η μόρφωση έπαιξε ρόλο. Στους άνδρες η αναλογία είναι 64%-44% υπέρ του Τραμπ, το ποσοστό του οποίου αυξάνεται στο 67% στους λευκούς άνδρες και φθάνει το 76% στους λευκούς άνδρες χωρίς πτυχίο.

O νεοεκλεγείς πρόεδρος ξεκίνησε ήδη από χθες τους διορισμούς στο επιτελείο του με πρώτο τον πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, αντιστράτηγο Μάικλ Φλιν, στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, μια εξαιρετικά σημαντική θέση καθώς ο Τραμπ δεν έχει καμία εμπειρία στην εξωτερική πολιτική. Επίσης διόρισε υπουργό Δικαιοσύνης τον γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς που μοιράζεται μαζί του την αντιπάθεια για τους μετανάστες. Επικεφαλής της CIA επελέγη ο βουλευτής Μάικ Πομπέο, στέλεχος του λόμπι των όπλων καθώς και του υπερσυντηρητικού κινήματος Τσάι Πάρτι.