Τι είναι ο μύθος; Μήπως το ψέμα που αποκτά περήφανη κορμοστασιά ύστερα από κάποια χρόνια;

Το Σάββατο η Σάντος είχε την ετήσια γιορτή της, τη γνωστή ως Μέρα του Πελέ. Εδώ και 47 χρόνια, όταν το ημερολόγιο δείχνει 19 Νοεμβρίου, η άλλοτε κραταιά ομάδα του Βίλα Μπελμίρο τιμά την ημέρα που ο Βασιλιάς της πέτυχε το 1.000ό γκολ της καριέρας του σε μια ζεστή νύχτα στο Μαρακανά. Το σκορ ήταν 1-1 μεταξύ της Βάσκο ντα Γκάμα και της Σάντος. Στις εξέδρες βρίσκονταν 65.000 φίλαθλοι εκστασιασμένοι και ανυπόμονοι να πανηγυρίσουν το 1.000ό γκολ του Perola Negra, του Μαύρου Διαμαντιού.

Ο διαιτητής σφυρίζει πέναλτι για τη Σάντος, το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, έπρεπε να το εκτελέσει ο Κάρλος Αλμπέρτο. Το πλήθος ξεσπά: «Πελέ, Πελέ, Πελέ».

Ο Θεός του Ποδοσφαίρου στήνει την μπάλα στα 11 μέτρα και είναι έτοιμος να πετύχει το ιστορικό του γκολ με τον πιο δειλό τρόπο, όπως αποκαλούσε πάντα την εκτέλεση πέναλτι.

Η μπάλα πηγαίνει στην αριστερή πλευρά και ο αργεντινός τερματοφύλακας Εντγάρδο Αδράδα την ακουμπά με τα ακροδάκτυλα πριν καταλήξει στα δίχτυα.

Το ρολόι έδειχνε 23.11 και ο Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστότερος ως Πελέ, πετύχαινε το 1.000ό του γκολ.

Ενα παλιρροϊκό κύμα πλημμύρισε τον αγωνιστικό χώρο. Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, οπαδοί της Σάντος έσπευσαν να αποθεώσουν το μεγάλο αστέρι. Τον σήκωσαν στους ώμους και τον περιέφεραν σαν την πιο ιερή τους εικόνα. Το παιχνίδι διεκόπη για περίπου μισή ώρα λόγω του πανζουρλισμού που επικράτησε.

«Για πρώτη φορά στην καριέρα μου ήμουν νευρικός, ποτέ δεν είχα νιώσει ξανά τόση πίεση, έτρεμα» είχε ομολογήσει ο Πελέ.

Τα χρόνια πέρασαν και το ερώτημα μεγάλωνε συνεχώς: Πράγματι ο Πελέ πέτυχε το 1.000ό του γκολ εκείνο το βράδυ;

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ο ίδιος και το περιβάλλον του, σε όλη την καριέρα του αγωνίστηκε σε 1.367 παιχνίδια σημειώνοντας 1.284 γκολ.

Η Διεθνής Ενωση Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) έχει αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, ο Πελέ έχει αγωνιστεί σε 560 παιχνίδια σημειώνοντας 541 γκολ με τη Σάντος και την Κόσμος.

Ο δημοσιογράφος Μάρτιν Εστέβες έχει άλλη απάντηση. Υπολογίζοντας επίσημα και φιλικά παιχνίδια όπου έπαιξε ο Πελέ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Βραζιλιάνος έχει πετύχει 757 γκολ. Ακόμα κι έτσι όμως λείπουν 527 γκολ.

Προφανώς ο ποδοσφαιριστής έχει υπολογίσει όλα τα ανεπίσημα τουρνουά όπου έχει αγωνιστεί.

Ανάμεσα στα γκολ που έχει υπολογίσει είναι και έξι που πέτυχε σε ηλεκτρονικό παιχνίδι που έφερε το όνομά του, σε μεικτές ομάδες του Σάο Πάολο, στον βραζιλιάνικο στρατό και σε φιλικά με τις δυνάμεις ασφαλείας διαφόρων χωρών όπου έκανε guest.

Ο μύθος συνεχίζει ωστόσο να είναι ισχυρότερος από την πραγματικότητα, γι’ αυτό κάποτε η εφημερίδα «Τάιμς», όταν έθεσε το ερώτημα «Πώς γράφεται το όνομα Πελέ;», απάντησε η ίδια: «G-O-D» (ΘΕΟΣ).