«Είναι νωρίς να κρίνουμε ποια θα είναι η πολιτική που θα τηρήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα του εμφυλίου στη Συρία, ωστόσο η Δαμασκός ελπίζει ότι θα σταματήσει την στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους αντάρτες και στις δυνάμεις που τους στηρίζουν», δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μοάλεμ.

«Αυτό που θέλουμε από τη νέα διακυβέρνηση είναι όχι μόνο να σταματήσει η στήριξη (των ένοπλων οργανώσεων), αλλά και να συγκρατήσει τις τοπικές δυνάμεις που τις στηρίζουν» σημείωσε ο σύρος υπουργός στη διάρκεια μηνύματός του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Πρέπει να περιμένουμε (να δούμε τι θα γίνει)» σημείωσε.

Ο ίδιος απέρριψε την πρόταση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για την εγκαθίδρυση αυτόνομης διοίκησης στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Όπως δήλωσε ο Ουαλίντ αλ-Μοάλεμ, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα του είχε προτείνει το ανατολικό Χαλέπι να αποκτήσει αυτόνομη διοίκηση, αλλά η Δαμασκός το απέρριψε.

«Αυτό απορρίφθηκε πλήρως… Πρόκειται για παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες που είχε σήμερα στη Δαμασκό με τον Ντε Μιστούρα.