Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, μόνο μία δεν προκάλεσε πολιτική ανησυχία: εκείνη με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2012, Μιτ Ρόμνεϊ. Προκάλεσε όμως ερωτηματικά, καθώς ο Ρόμνεϊ ήταν από τους κυριότερους επικριτές του Τραμπ στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Επειτα από τη συνάντησή τους που διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία και είπαν ότι συζήτησαν για «σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής» με τις φήμες να οργιάζουν ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ θα είναι υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ ή θα αναλάβει κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο. «Συζητήσαμε για τα διάφορα μέρη του κόσμου όπου οι ΗΠΑ έχουν μεγάλης σημασίας συμφέροντα» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο Ρόμνεϊ, μια από τις ισχυρότερες φωνές στο κίνημα «Ποτέ Τραμπ», τον Μάρτιο είχε δώσει ομιλία στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ψεύτικος, είναι μια απάτη. Οι υποσχέσεις του είναι άνευ αξίας, όπως ένα πτυχίο του πανεπιστημίου Τραμπ. Αντιμετωπίζει τους αμερικανούς πολίτες σαν να είναι ανόητοι». Είχε μάλιστα προβλέψει ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ «θα ενισχυθούν ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο μισογυνισμός».

Ομως τώρα που ο 70χρονος μεγιστάνας κέρδισε την προεδρία, ο Ρόμνεϊ φαίνεται ότι ακολουθεί το παράδειγμα και άλλων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που ενώ πριν μιλούσαν εναντίον του, πλέον προσπαθούν να βρουν τρόπο να συνεργαστούν μαζί του, δεδομένου μάλιστα ότι το κόμμα επανέκτησε τον έλεγχο και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου.

«Ο Μιτ Ρόμνεϊ με πήρε τηλέφωνο για να με συγχαρεί για τη νίκη μου. Τι καλά!», έγραψε στο twitter ο Τραμπ στις 13 Νοεμβρίου. Κι εκείνος βέβαια, είχε παλαιότερα επιτεθεί στον Ρόμνεϊ, λέγοντας ότι «τα είχε κάνει θάλασσα» το 2012 όταν διεκδίκησε τον Λευκό Οίκο από τον Ομπάμα και τον είχε χαρακτηρίσει «έναν από τους χαζότερους και χειρότερους υποψηφίους στην ιστορία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος».

Ομως οι δύο άνδρες έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για τα διεθνή θέματα, με πρώτο και καλύτερο εκείνο της Ρωσίας. Ο Ρόμνεϊ έχει αποκαλέσει τη Ρωσία «Νο 1 γεωπολιτικό εχθρό». Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Τραμπ και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησαν την περασμένη Δευτέρα τηλεφωνικά, συμφώνησαν πως οι διμερείς σχέσεις «δεν είναι ικανοποιητικές» και υποσχέθηκαν να συνεργαστούν προκειμένου να τις βελτιώσουν.

Αποδοκίμασαν τον Πενς. Φόβους πάντως για την πόλωση προκαλεί και η επεισοδιακή επίσκεψη του αντιπροέδρου Πενς σε θέατρο του Μπρόντγουεϊ όπου παιζόταν το μιούζικαλ «Χάμιλτον», για τη ζωή ενός από τους Πατέρες της Ανεξαρτησίας, που αναφέρεται εκτενώς και στα δικαιώματα των μαύρων. Πολλοί θεατές γιουχάρισαν τον Πενς, αλλά ένας εκ των πρωταγωνιστών τον κάλεσε να υπερασπισθεί την πολυπολιτισμική Αμερική. Χθες ο Τραμπ κάλεσε με έντονο ύφος από το twitter τους ηθοποιούς να ζητήσουν συγγνώμη από τον αντιπρόεδρο, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες αμφιβολίες για το εάν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος μπορεί να ενώσει τους Αμερικανούς.