Ενας στρατηγός με το παρατσούκλι «τρελός σκύλος», ένας νομικός που του είχε απαγορευθεί προσωρινά να δικάζει λόγω των ρατσιστικών του πεποιθήσεων, ένας στρατιωτικός λάτρης των θεωριών συνωμοσίας, ένας πολιτικός υπέρμαχος της οπλοκατοχής και των περιορισμένων δικαιωμάτων των γυναικών: οι πρώτες επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ για τη στελέχωση της κυβέρνησής του είναι τόσο ακραίες που προκαλούν ανησυχία για τη μελλοντική πορεία των ΗΠΑ.

Το διχαστικό μήνυμα του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δείχνει να βρίσκει έκφραση στους υποψηφίους να καταλάβουν τα ανώτατα αξιώματα. Το Σαββατοκύριακο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς το πέρασαν σε θέρετρο για γκολφ, ιδιοκτησίας Τραμπ, στο Νιου Τζέρσεϊ όπου μετέβησαν αρκετοί από τους υποψηφίους.

Λίγες ημέρες μετά την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα για τη σημασία της δημοκρατίας και της ίσης αντιμετώπισης όλων των πολιτών, η εικόνα του Τραμπ να χαρακτηρίζει «εγγύηση» τον στρατηγό Τζέιμς Μάτις, γνωστό με το παρατσούκλι «τρελός σκύλος», ο οποίος είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, δείχνει στοιχεία ρεβανσισμού και υιοθέτησης ακραίων θέσεων. Ο απόστρατος στρατηγός του Σώματος των Πεζοναυτών που, σύμφωνα με πληροφορίες, προαλείφεται για υπουργός Αμυνας ήταν υπεύθυνος των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή μεταξύ 2010 και 2013. Ζητούσε επιτακτικά την τιμωρία του Ιράν και των συμμάχων του, επιμένοντας ότι πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή πολλές μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις –θέσεις που προκάλεσαν την απομάκρυνσή του καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το θέμα των πυρηνικών.

Εθνική ασφάλεια. Ο Μάτις δεν είναι ο μόνος αμφιλεγόμενος στρατιωτικός που θέλει να έχει στο πλευρό του ο Τραμπ. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, θα είναι σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του νεοεκλεγέντος προέδρου. Ο Φλιν είναι γνωστός ισλαμόφοβος, λάτρης των θεωριών συνωμοσίας τις οποίες συχνά αναπαράγει και η ανάρτησή του στο facebook ότι «ο φόβος για τους μουσουλμάνους είναι λογικός» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Επιπλέον, χθες ο επιτελάρχης του Τραμπ Ράινς Πρίμπους δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν πράγματι κάποια άτομα από τη συγκεκριμένη θρησκεία που φοβόμαστε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «προσωρινά θα εμποδίσουμε ανθρώπους από τις περιοχές που συνδέονται με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις να εισέρχονται στις ΗΠΑ».

Μεταξύ των στενών συμβούλων του Τραμπ για τα μέλη που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του είναι ο Φρανκ Γκάφνι, ιδρυτής του υπερσυντηρητικού Κέντρου Πολιτικής Ασφαλείας που είχε θεωρηθεί υπεύθυνο για τον ισχυρισμό ότι ο Ομπάμα είναι «κρυφομουσουλμάνος», για την άποψη ότι «η σαρία αντικαθιστά την αμερικανική δημοκρατία» και για τη φήμη που είχε κυκλοφορήσει ότι «η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει παρεισφρήσει στα υψηλά επίπεδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Δικαιοσύνη. Η επιλογή, όπως φαίνεται, ενός υπερσυντηρητικού πολιτικού για να αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης προκαλεί φόβους στο εσωτερικό της χώρας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποψήφιος είναι ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς, ένας από τους συντηρητικότερους Ρεπουμπλικανούς που κάποτε του είχε απαγορευθεί στην πολιτεία του να δικάζει λόγω των ακραίων απόψεών του. Οσο καιρό ήταν δικαστής είχε λάβει πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έπλητταν, κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών: είναι πολέμιος των αμβλώσεων και αντέδρασε στο νομοσχέδιο για χρηματοδότηση επιχειρήσεων που ιδρύονται από γυναίκες. Δεν σταματά εκεί. Είναι μέλος του υπερσυντηρητικού Ινστιτούτου Μελέτης της Μετανάστευσης που χαρακτηρίζει τους μετανάστες «χρυσοθήρες από τον Τρίτο Κόσμο» και τάσσεται φανατικά εναντίον της απαγόρευσης των όπλων.

Ούτε η επιλογή του νέου επικεφαλής της CIA, στην ψηφιακή μάλιστα εποχή, καθησυχάζει. Ο Μάικ Πομπέο, βουλευτής του Κάνσας, ανήκει στο υπερσυντηρητικό κίνημα Τσάι Πάρτι και επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ της παρακολούθησης των πολιτών. Είναι ισόβιο μέλος της Εθνικής Ενωσης Οπλων, του πανίσχυρου λόμπι που έχει εμποδίσει κάθε προσπάθεια περιορισμού της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Είναι εναντίον του κλεισίματος της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο και μάλιστα μετά την επίσκεψή του εκεί το 2013, όταν οι κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας, είχε δηλώσει: «Μου έμοιαζαν σαν να έχουν βάλει κάποια κιλά».