Το ευρώ έχουν βάλει στο μάτι κερδοσκόποι των αγορών ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία, στις 4 Δεκεμβρίου. Οι επενδυτές αυτοί στοιχηματίζουν ότι σε περίπτωση που ηττηθεί ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και επικρατήσει στο δημοψήφισμα το Οχι, τότε τις μεγαλύτερες πιέσεις θα δεχτεί το ενιαίο νόμισμα και όχι τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας.

Ειδικότερα, οι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι Οχι, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σπεύσει να στηρίξει τις τιμές των ομολόγων αφήνοντας το ενιαίο νόμισμα να διολισθήσει κι άλλο, όπως σημειώνει το Bloomberg. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι ακόμη και αν κερδίσει το δημοψήφισμα ο Ρέντσι, το ευρώ θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι νομισμάτων όπως είναι το δολάριο. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η αλλαγή στρατηγικής από τους κερδοσκόπους οφείλεται στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μέχρι πριν από λίγους μήνες τα κοράκια των αγορών χτυπούσαν τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού τους. Οταν όμως ανέλαβε δράση η ΕΚΤ αγοράζοντας ομόλογα, οι επενδυτές αυτοί έχασαν το ισχυρό τους όπλο. Ετσι αποφάσισαν να στραφούν για εύκολο και γρήγορο χρήμα στις αγορές συναλλάγματος. Την πρώτη ευκαιρία τούς την έδωσε η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψει η χώρα τους την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά την απόφαση για Brexit η στερλίνα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, ενώ αντίθετα οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν λόγω προσδοκιών για νέα ποσοτική χαλάρωση και μειώσεις επιτοκίων.

Οι μεγάλες πωλήσεις του ευρώ που πιέζουν την ισοτιμία του λίγο πριν από το δημοψήφισμα στην Ιταλία είναι απόλυτα λογικό να λαμβάνουν χώρα επειδή αυξάνεται ο πολιτικός κίνδυνος στην ευρωζώνη, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να ακολουθήσουν πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική λόγω Τραμπ, λένε αναλυτές στο Bloomberg. Μετά τη νίκη Τραμπ το ευρώ έχει υποχωρήσει 3,6% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία του διαμορφώνεται σε 1,06 δολ., που είναι τα χαμηλότερα φετινά επίπεδα.