Σημαντική μείωση σε έσοδα και μεταφερόμενα αντικείμενα, κατέγραψε η ελληνική ταχυδρομική αγορά το 2015, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου η τάση ήταν σταθεροποιητική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η συνολική πτωτική πορεία της αγοράς, το 2015 επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο από τις επιδόδεις του “Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας” (ΕΛΤΑ), ο οποίος παρουσίασε σημαντική μείωση, τόσο σε ό,τι αφορά το πλήθος των ταχυδρομικών αντικειμένων που διακίνησε, όσο και στο σύνολο των εσόδων του.

Αναλυτικά, το 2015 τα συνολικά έσοδα της ταχυδρομικής αγοράς εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 8,1% σε σχέση με το 2014, φτάνοντας τα 542 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά διακινήθηκαν συνολικά 400 εκατ. αντικείμενων, δηλαδή 17,2% λιγότερα από το 2014. Το μερίδιο εσόδων των ΕΛΤΑ -στο σύνολο των εσόδων του κλάδου-μειώθηκε το 2015 στο 42%, από 46% που ήταν το 2014, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το μερίδιο του τζίρου των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών που ανήλθε στο 55% της συνολικής αγοράς.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, παρ’ ότι οι επιστολές εξακολούθησαν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, τόσο σε όγκο (91%) όσο και σε έσοδα (59%), το μερίδιο των δεμάτων-μικροδεμάτων αυξήθηκε το 2015, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και της υποκατάστασης της επιστολικής αλληλογραφίας από την ηλεκτρονική.

Το 2015, στην αγορά της Καθολικής Υπηρεσίας, πέραν των ΕΛΤΑ, δραστηριοποιήθηκαν 13 επιχειρήσεις με Ειδική Άδεια οι οποίες διακίνησαν το 8% των αντικειμένων της αγοράς Καθολικής Υπηρεσίας.

Στην Ελλάδα, η ταχυδρομική αγορά αποτελείται από δύο τομείς:

* Από τον τομέα της Καθολικής Υπηρεσίας, όπου δραστηριοποιούνται τα ΕΛΤΑ κι άλλες 13 ιδιωτικές επιχειρήσεις, που είναι κάτοχοι Ειδικής Αδείας παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών.

* Από τις Ταχυμεταφορές, όπου δραστηριοποιούνται συνολικά 447 επιχειρήσεις, οι οποίες κατέχουν Γενική Άδεια παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, 72 περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΕΤΤ, οι τομείς που συνθέτουν την ελληνική ταχυδρομική αγορά, παρουσιάζουν διαφορετική πορεία την τελευταία εξαετία.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις με “Ειδική” και “Γενική Άδεια” (δηλαδή, οι εταιρείες ταχυμεταφορών) διακίνησαν ελαφρώς περισσότερα ταχυδρομικά αντικείμενα το 2015, αλλά τα έσοδά τους παρουσίασαν μικρή πτώση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, το 2015, οι ταχυδρομικές επιχειρήσεις με Γενική Άδεια παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ μειώθηκε κατά 4%.

Ειδικότερα, το 2015 το σύνολο των δεμάτων- μικροδεμάτων υπερτερούσε σημαντικά του πλήθους των φακέλων, ενώ επιπλέον, οι φάκελοι απέφεραν εμφανώς λιγότερα έσοδα.

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η δραστηριότητα στην αγορά των μικροδεμάτων. Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών το 2015 διέθεταν στο σύνολό τους πάνω από 1.800 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των θυρίδων υποδοχής και των καταστημάτων δικτύου, ενώ κατείχαν περισσότερα από 5.500 οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα) και απασχολούσαν περισσότερους από 9.000 υπαλλήλους.

Παρ’ όλο που στην αγορά ταχυμεταφορών δραστηριοποιούνταν πολλές επιχειρήσεις (447 το 2015), ο μεγαλύτερος όγκος των ταχυδρομικών αντικειμένων διακινήθηκε από μόλις έξι επιχειρήσεις, οι οποίες αποκόμισαν αντίστοιχα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της αγοράς. Οι έξι μεγαλύτερες επιχειρήσεις διακίνησαν το 83,3% των ταχυδρομικών αντικειμένων, αποσπώντας το 81,4% των εσόδων της αγοράς ταχυμεταφορών.