Να αρχίσει να αντιστρέφει σταδιακά την επεκτατική νομισματική πολιτική της, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή, κάλεσε την ΕΚΤ, ο Β.Σόιμπλε. «Δεν θα κουραστώ να λέω ότι θα προτιμούσα να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε.

Πρόσθεσε πάντως ότι «η έξοδος από αυτή την ασυνήθιστη νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει με τεράστια προσοχή», προειδοποιώντας για πιθανές αντιδράσεις σοκ σε τέτοια μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επανέλαβε ότι το πρόβλημά της δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και τις επανειλημμένες αναφορές του στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους ο Σόιμπλε έχει επιδοθεί σε μπαράζ δηλώσεων για το θέμα, επιστρατεύοντας διάφορα -αρκετές φορές μάλιστα… πρωτότυπα- επιχειρήματα, όπως ότι μια ελαφρυνση θα ήταν παροχή κακής υπηρεσίας στην Ελλάδα. Εν συνεχεία βέβαια έγινε πιο επιθετικός επιστρέφοντας στις γνωστές θέσεις του ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους.

Αυστηρή προειδοποίηση στη Βρετανία

Συστάσεις απήυθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και στη Βρετανία σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα τη Βρετανία να μην προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές των εταιρικών φόρων, λέγοντας ότι όσο η χώρα παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ένωσης.

«Η Βρετανία συνεχίζει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Σόιμπλε ερωτηθείς για το εάν τα σχέδια της Βρετανίας να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα διαγωνισμό ντάμπινγκ.

«Άρα, δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία» τόνισε.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είχε ήδη παρουσιάσει επιγραμματικά τα σχέδια για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 17% έως το 2020 και χαρακτήρισε «εικασίες» τις όποιες συζητήσεις για περαιτέρω μειώσεις.