Τη θέση του για ακόμα περισσότερες περικοπές δαπανών με στόχο τη μόνιμη σταθεροποίηση της οικονομίας της ευρωζώνης επανάλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς την Κομισιόν, σημειώνοντας πως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση δαπανών με σκοπό επενδύσεις δεν είναι πειστικές.

Αυτό αναφέρει επικαλούμενη πληροφορίες η κυριακάτικη έκδοσης της εφημερίδας «Die Welt».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητεί από την Κομισιόν την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα επικεντρώνεται στα υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, τις διαρθρωτικές αλλαγές και παράλληλα σε περισσότερες περικοπές δαπανών, θεωρώντας ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των δαπανών για επενδύσεις «δεν είναι πειστικές και πως η ευρωζώνη συνολικά έχει ελλείμματα και τα χρέη της σταθεροποιούνται σε υψηλό επίπεδο».

Στην επιστολή του προς την Κομισιόν εισηγείται επιπλέον περικοπές λέγοντας ότι είναι «αντιπαραγωγικό» να θεωρούνται οι δαπάνες του προϋπολογισμού της ευρωζώνης συνολικά κοινή αξία, πριν καν αρχίσουν οι συζητήσεις για τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Η παρούσα διαδικασία και η ατζέντα αντανακλούν λάθος προτεραιότητες» σημειώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επικρίνοντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι συστάσεις της αποσπούν την προσοχή από «την αναγκαιότητα να επικεντρωθούμε σε βιώσιμα επίπεδα χρέους και αναπτυξιακές στρατηγικές σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υψηλότερες δαπάνες σε μία ή δύο χώρες δεν θα επέλυαν τα διαρθρωτικά προβλήματα και τους δημοσιονομικούς κινδύνους σε άλλες χώρες».

Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου του αρνήθηκε να σχολιάσει την εσωτερική επικοινωνία του με την Κομισιόν.