Κακουργηματικές ποινικές διώξεις σε δύο υποθέσεις διασπάθισηςδημοσίου χρήματος προχώρησε η Εισαγγελία Διαφθοράς .

Συγκεκριμένα, μία ακόμα ΜΚΟ προστέθηκε στον κατάλογο των ποινικάελεγχόμενων Οργανώσεων ύστερα από προκαταρκτική εξέταση πουδιενεργήθηκε με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Η υπόθεση αφορά σε χρηματοδότηση, με 600.000 ευρώ, αναπτυξιακώνδράσεων της αμερικανικής ΜΚΟ ,με την επωνυμία «German Marshall Fund».

Το επίμαχοποσό δόθηκε την χρονική περίοδο 2004-2006 μέσω χρηματικών ενταλμάτωνπροπληρωμής , που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στηνΟυάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψε ότι ηχρηματοδότηση έγινε χωρίς τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών για το πούτελικά κατέληξε το ποσό πουμπήκε στο ταμείο της ΜΚΟ και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή

επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση χρηματικώνενταλμάτων προπληρωμής.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στηνυπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση τουνόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου .

Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος 11 υπαλλήλων του ΥΠΕΞ πουενεπλάκησαν στην ιστορία, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκανστη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά σε χρηματοδότηση με 400.000 ευρώ δύοαναπτυξιακών προγραμμάτων του εποπτευόμενου από το ΥπουργείοΠαιδείας Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το ‘έτος 2005.Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κονδυλίωντου ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά τα προγράμματα δενυλοποιήθηκαν ποτέ..

Μετά το τέλος της έρευνας η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξηγια υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος ,σε βάρος των τότεδιοικούντων τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

(ΟΕΕΚ) .

Οι δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν ανατέθηκαν για περαιτέρω έλεγχοσε ανακριτές κατά της Διαφθοράς.