Βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και ευρηματικές δράσεις που αναδεικνύουν τον πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, καινοτόμοι προσεγγίσεις από το Αρχείο Καβάφη αλλά και δυναμικά εργαστήρια στον τομέα της Ειδικής Αγωγής συνθέτουν το μωσαϊκό των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση –με δωρεάν είσοδο –που παρουσιάστηκαν χθες. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγουν για πρώτη φορά οι πόρτες της Ωνασείου Βιβλιοθήκης στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Αμαλίας για να υποδεχτεί παιδιά, εφήβους, οικογένειες, φοιτητές και άτομα με αναπηρία. Ολα αυτά παράλληλα με τις δράσεις που ήδη εξελίσσονται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μιας και «το ίδιο το Ιδρυμα διαθέτει τέτοιο πολιτιστικό πλούτο που δεν μπορεί να διαχειριστεί η Στέγη και θα ήταν κρίμα να μείνει αναξιοποίητος», όπως δήλωσε η διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Ο πρώτος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και οικογένειες με άξονα το υλικό της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά εργαστήρια. Οι μικροί συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ιστορία του βιβλίου μέσα από τις τεχνικές της τυπογραφίας, της βιβλιοδεσίας και της χαρακτικής. Παράλληλα, ταξιδεύουν στην Ιθάκη του Οδυσσέα με όχημα τη ζωγραφική, αλλά και δημιουργούν τη δική τους ψηφιακή αφήγηση αξιοποιώντας την τεχνολογία. Από την πλευρά τους οι ενήλικοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεματικές ομιλίες που έχουν ως έμπνευση σπάνια παλαίτυπα ελληνικά βιβλία της Βιβλιοθήκης. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου θα μετατραπεί σε εκπαιδευτική ημερίδα με την πραγματοποίηση εργαστηρίων, ομιλίες και ξεναγήσεις. Ειδικά στους χώρους της Βιβλιοθήκης (για επιπλέον 10 Σάββατα έως τον Ιούνιο) οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν σημαντικά τεκμήρια του νέου ελληνισμού, όπως η «Ελληνική Νομαρχία» (Ανωνύμου του Ελληνος), η «Χάρτα της Ελλάδος» (Ρήγας Βελεστινλής), η «Λογική» (Ευγένιος Βούλγαρης), η «Ηθική φιλοσοφία» (Ιώσηπος Μοισιόδακας) κ.ά.

ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ. Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Καβάφη θα αναπτυχθούν σε πέντε ενότητες προγραμμάτων για όλες τις κατηγορίες του κοινού. Στον κύκλο των ερευνητικών σεμιναρίων, ερευνητές και ακαδημαϊκοί θα μοιραστούν την έρευνά τους γύρω από τον αλεξανδρινό ποιητή, ενώ στη δράση «Επτά ποιήματα, επτά μαθήματα» οι ομιλίες ξεκινούν κάθε φορά με την ανάλυση ενός επιλεγμένου ποιήματος. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, θα λειτουργήσει η δράση «Ο Καβάφης πάει σχολείο», όπου η καβαφική ποίηση μπαίνει στα θρανία ως εμπειρία με ετερόκλητα μέσα όπως γλυπτική, περφόρμανς, ηλεκτρονική μουσική. Ακόμα, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί φέτος μια σειρά παραστασιακών διαλέξεων με αφορμή καβαφικά έργα. Οπως και το International Cavafy Summer School τον Ιούλιο του 2017 που θα συγκεντρώσει επιλεγμένους νέους ερευνητές, πανεπιστημιακούς και φοιτητές σε μια εβδομάδα εντατικών σεμιναρίων.

Τέλος, στα θέματα της Ειδικής Αγωγής αφιερώθηκαν δύο εργαστήρια για παιδιά από όλο το φάσμα του αυτισμού και με μέτρια νοητική υστέρηση. Το πανελλαδικό πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» θα κάνει στάση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη με ειδικές μουσικές δραστηριότητες. Από την άλλη, στο «Ελα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική» τα παιδιά πειραματίζονται με ήχους και χρώματα μέσα από εξειδικευμένα παιχνίδια.