1 Εχει διατελέσει πρωθυπουργός για πέντε χρόνια, καθ’ όλη τη θητεία του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012), υπουργός έξι φορές και εκλέγεται σταθερά βουλευτής από το 1981.

2 Κάποιοι στη Γαλλία τον θεωρούν πολύ πιο σκληροπυρηνικό από τον Σαρκοζί. «Ο Σαρκοζί ήταν ένας χάρτινος τίγρης, ο Φιγιόν είναι ένας πραγματικός υπερσυντηρητικός ιδεολόγος» έγραφε χθες χαρακτηριστικά στο «L’Obs» ο Ολιβιέ Πικάρ.

3 Θέλει να καταργήσει 500.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο –ένας αριθμός «μη αξιόπιστος» στα μάτια του Αλέν Ζιπέ. Θέλει επίσης να αυξήσει το 35ωρο εργασίας σε 39ωρο στο Δημόσιο και να το απελευθερώσει στον ιδιωτικό τομέα.

4 Τάσσεται υπέρ μιας προοδευτικής μείωσης του επιδόματος ανεργίας. «Με αυτή την παλιά βεβαιότητα ότι οι άνεργοι αναζητούν αποδοτικότερα εργασία όταν επικρέμαται η απειλή να χάσουν κάθε βοήθημα» σχολίαζε ο Πικάρ.

5 Αντίθετα με τον Ζιπέ, θέλει να καταργήσει διά νόμου το μπουρκίνι. Και στον αντίποδα της «ευτυχισμένης ταυτότητας» που υπερασπίζεται ο αντίπαλός του, προωθεί μια εξαιρετικά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

6 Σε ό,τι αφορά την εθνική εκπαίδευση, το μεγάλο του σχέδιο είναι να «ξαναγραφούν τα προγράμματα της Ιστορίας ως ένα εθνικό αφήγημα», ώστε να αποκτήσουν ξανά οι γάλλοι μαθητές «εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας». Μια ιδέα που κάνει τους ιστορικούς να φρίττουν.

7 Ηταν ο αγαπημένος όσων αντιτάχθηκαν στον Γάμο για Ολους. Και θέλει να αναθεωρήσει τον νόμο ώστε να περιορίσει το δικαίωμα υιοθεσίας και ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια.

8 Διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν από την εποχή που ήταν και οι δύο πρωθυπουργοί.

9 Τάσσεται υπέρ μιας συμμαχίας με τους Ρώσους και τους Ιρανούς για την πάταξη του ISIS στη Συρία. Εστω και αν αυτό σημαίνει προσωρινή συμμαχία με τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο Ζιπέ, από την άλλη πλευρά, είναι υπέρμαχος μιας σκληρής γραμμής έναντι της Μόσχας –και ένθερμος ευρωπαϊστής.

10 Δεν έκρυψε ποτέ την προσήλωσή του σε μια «Ευρώπη των εθνών» που θα σέβεται την «εθνική κυριαρχία της Γαλλίας». «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένα εργαλείο και όχι μια θρησκεία» εξηγεί στο πρόγραμμά του.