Την περασμένη άνοιξη είχε αναλάβει την επιθεώρηση στο «Πεντάγωνο» η Ντόρα Μπακογιάννη, ως συντονίστρια των τομέων Εξωτερικών και Αμυνας –και ο Πάνος Καμμένος την είχε υποδεχθεί με γαλλικό καφέ, μπισκότα βουτύρου και πλατιά χαμόγελα. Τα χαμόγελα μάλλον θα λείψουν ή θα είναι σκηνοθετημένα κατά τη σημερινή επίσκεψη του γαλάζιου κλιμακίου στην έδρα Καμμένου, το οποίο είναι αναβαθμισμένο στο ανώτατο επίπεδο όπως επιβεβαιώνει η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δίπλα του ο νέος τομεάρχης Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης θα περιμένει το παρασύνθημα για τη δική του παρέμβαση και το πρώτο πρέσινγκ στον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στον απόηχο του γαλάζιου «ανασχηματισμού» και της νέας σκιώδους κυβέρνησης που βάζει μπροστά η ΝΔ, η έφοδος Μητσοτάκη στο «Πεντάγωνο» γίνεται για τον Καμμένο, αλλά γίνεται και για τον Γεωργιάδη. Είναι προφανές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλάζει πλάνο δράσης απέναντι στους ΑΝΕΛ –και το man to man του Γεωργιάδη στον Καμμένο προμηνύει πλαγιοκόπηση από τα δεξιά στον συνοδοιπόρο του Αλέξη Τσίπρα. Στην Πειραιώς θεωρούν ευάλωτο το συρρικνωμένο ακροατήριο των ΑΝΕΛ και η πίεση με εμπροσθοφυλακή τον Γεωργιάδη μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, όπως τουλάχιστον εκτιμούν στο στενό επιτελείο του προέδρου της ΝΔ. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος με την ισχυρή εικόνα στον κόσμο της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς μπορεί να μιλήσει καλύτερα τη γλώσσα του Καμμένου, σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη που είχε διαφορετικό προφίλ και προτιμούσε να συνδιαλέγεται με όρους πολιτικής ορθότητας. Το μήνυμα είναι ότι αν χρειάζεται ανάλογη αντίδραση απέναντι σε κάθε σόου του Καμμένου, ο Γεωργιάδης είναι ο πλέον κατάλληλος για να το διαχειριστεί.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ. Παράλληλα με την πίεση στον Καμμένο, η πρωινή έφοδος αποτελεί την αφετηρία και για ένα σχέδιο της γαλάζιας ηγεσίας σχετικά με επανακατάληψη των θέσεων που διατηρούσε η ΝΔ στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για χώρο διαχρονικά προνομιακό για τη συντηρητική παράταξη, αλλά την εποχή του Μνημονίου αξιωματικοί και υπαξιωματικοί λοξοδρόμησαν στη Χρυσή Αυγή και στον Καμμένο. Ο Γεωργιάδης προφανώς εκτιμήθηκε ότι αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο και γι’ αυτό τον σχεδιασμό. Ο «κομμουνιστοφάγος» αντιπρόεδρος που έναν μήνα νωρίτερα είχε προκαλέσει δυσφορία στην κομματική ηγεσία, μπορεί να βρει τη συνταγή για επαναπροσέγγιση των ενστόλων που αποσκίρτησαν.

Παράλληλα, ωστόσο, η κίνηση Μητσοτάκη αποβλέπει και στη στήριξη Γεωργιάδη στο εσωκομματικό πεδίο. Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής καταγράφεται διχογνωμία στο γαλάζιο στρατόπεδο για τον νέο ρόλο Γεωργιάδη, αφού διάφορες πλευρές βλέπουν τον τομέα της Αμυνας ως υποβάθμιση και προαναγγελία για μελλοντικές μεταβολές στις θέσεις των αντιπροέδρων. Ο Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος με αυξημένα καθήκοντα που καλύπτουν τις Ενοπλες Δυνάμεις ή ένας τομεάρχης που μπορεί επικαλείται και την ιδιότητα του αντιπροέδρου, άνευ καθηκόντων; Το ερώτημα ανέλαβε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας η πρώτη έξοδος από την κομματική έδρα μετά τον ανασχηματισμό να γίνει μαζί με τον Γεωργιάδη.

ΣΤΡΟΦΗ ΔΕΞΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο Αδωνις Γεωργιάδης διατηρεί τον κομβικό ρόλο του στο κομματικό οργανόγραμμα, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ενώ αναδεικνύει έναν διαφορετικό σχεδιασμό που έχει καταστρώσει η ηγεσία απέναντι σε κάθε τομέα κυβερνητικής δράσης και με στόχο την πλήρη ενεργοποίηση όλων των κομματικών συστημάτων. Η ανάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Γεωργιάδη και του τομέα Εσωτερικών στον Μάκη Βορίδη φανερώνει ότι σε αυτά τα πεδία προκρίνεται δεξιά γραμμή, η οποία εξισορροπείται με την επιλογή της φιλελεύθερης Νίκης Κεραμέως για τον τομέα της Παιδείας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την περίπτωση της βουλευτού Επικρατείας υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της «ενθρόνισης» του Βασίλη Κικίλια στη θέση του κομματικού εκπροσώπου.

«Η νέα ελπίδα είναι η αλήθεια και αυτήν θα υπηρετήσουμε» είπε ο νέος εκπρόσωπος αναζητώντας την ατάκα της πρεμιέρας, ενώ αντήλλαξε φιλοφρονήσεις με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος αναλαμβάνει την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο, αντιλαμβανόμενος ότι η σκιώδης κυβέρνηση προκαλεί αναταράξεις και μεταβάλλει εσωκομματικές ισορροπίες, φρόντισε να διαμηνύσει εκ νέου ότι δεν δημιούργησε ένα αντίγραφο μιας μελλοντικής κυβέρνησης ούτε ως προς τα πρόσωπα ούτε ως προς τις θέσεις. Αντιθέτως, διαβεβαίωσε ότι το σχήμα μιας γαλάζιας κυβέρνησης θα είναι μικρότερο, ενώ προειδοποίησε ότι οι συμπεριφορές αξιολογούνται και δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα αλαζονείας από τους σκιώδεις υπουργούς.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί τον έλεγχο του εκλογικού χρονομέτρου, αλλά η ΝΔ θα συνεχίσει να υποδεικνύει τον δρόμο της κάλπης, κρίνοντας ότι το αίτημα της πολιτικής αλλαγής προβάλλει πλέον ως εθνική αναγκαιότητα και ως μοναδική λύση για έξοδο από την κρίση. «Η χώρα χρειάζεται ένα πολιτικό restart μεταξύ κυβέρνησης και οικονομίας. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μιλά τη γλώσσα των επενδυτών και όχι των συνιστωσών» είναι ένα σχόλιο που θα αναπαραχθεί και από τους νέους τομεάρχες.

Η ηγεσία της ΝΔ, εξάλλου, δεν συμμερίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία για έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ούτε αναμένει θετικές αποφάσεις στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι, παρά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, το Μαξίμου επιμένει στην ίδια τακτική κοιτώντας με το ένα μάτι τους δανειστές και με το άλλο το εσωτερικό κοινό, πρωτίστως τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, τα βήματα για ανάταξη της οικονομίας θα παραμείνουν αργά, αυξάνοντας την ανησυχία και για τέταρτο Μνημόνιο, για το οποίο η ΝΔ δεν θα επιλέξει ρόλο θεατή.