Το ΚΚΕ κατέβηκε Κρήτη. Κάθοδος επιτυχής και θερμή από τον εκεί κόσμο, όπως μαθαίνω. Μάλιστα, φαίνεται πως το ιστορικό κόμμα επενδύει με έναν τρόπο, σε μια ανάπτυξη των δυνάμεών του εκεί, μέσα από μια περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των Κρητικών, καθώς ήδη από το 2012 καταγράφηκε μεγάλη μετατόπιση από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λοιπόν τα της επίσκεψης: τριήμερη και βέβαια με κεντρικό πρόσωπο τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα που την Παρασκευή μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στα Χανιά, το Σάββατο στο Ρέθυμνο συναντήθηκε με φορείς και κατοίκους των Ανωγείων και μίλησε το βράδυ σε εκδήλωση, και την Κυριακή ομιλία σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο.

Μάλιστα μαθαίνω πως ο Κουτσούμπας τελείωσε τις ομιλίες του με τις εξής μαντινάδες –διά χειρός του Δημήτρη Περυσινάκη (φωτογραφία). Στα Χανιά: «Δέντρο κατοχρονίτικο κι αιματοποτισμένο, σε θύελλες παντός καιρού είναι συνηθισμένο». Στο Ρέθυμνο: «Στον αιωνόβιο κορμό του ΚΚΕ γραμμένο, βρίσκεται τ’ αναστάσιμο λαέ μου πεπρωμένο». Στο Ηράκλειο: «Του κεφαλαίου κόμματα εγνώρισα σαράντα, μα ένα το κόμμα του λαού ήταν και θα ‘ναι πάντα».

Πέραν όμως των μαντινάδων, ο Κουτσούμπας έκανε απόλυτα πολιτικές ομιλίες στην Κρήτη. Μάλιστα, χθες στο Ηράκλειο μίλησε διεξοδικά για την τρέχουσα διαπραγμάτευση και τη δεύτερη αξιολόγηση, σφυροκοπώντας την κυβέρνηση: «Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, διατήρηση του σκληρού πυρήνα του αντεργατικού καθεστώτος που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που γκρέμιζαν μία μία τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, αλλά και νέα αναγκαία μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου».