Η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Παιδείας στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο είναι –ως είθισται –εθιμοτυπική. Ομως η «ιερή» σύγκρουση του τέως υπουργού Νίκου Φίλη με την Εκκλησία και οι αναταράξεις που παρατηρήθηκαν στις σχέσεις των δύο πλευρών, προσδίδουν ξεχωριστή σημασία στη πρώτη συνάντηση του Κώστα Γαβρόγλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 6 το απόγευμα –όπως είναι προγραμματισμένο –στην Αρχιεπισκοπή.

Ο κωνσταντινουπολίτης υπουργός, απόφοιτος του Ζωγράφειου Λυκείου και ομότιμος καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευκρίνισε εγκαίρως με δηλώσεις του πως καμία απολύτως αλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, «γιατί και ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Φίλη και τον Πρωθυπουργό για το τι θα ακολουθήσουμε και βεβαίως θα το ακολουθήσουμε, όπως έχει συμφωνηθεί».

Από την πλευρά τους, ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος τηρούν στάση αναμονής με στόχο να διαπιστώσουν αν θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Δεμένος με την Πόλη

Ο Γαβρόγλου πάντως διατηρεί στενούς δεσμούς και σταθερές επαφές με την Πόλη, όπου γεννήθηκε το 1947, κι έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σε εκδηλώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα, στις 2 Νοεμβρίου είχε μιλήσει για το έργο και την προσφορά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Ο Πατριάρχης στην Ιμβρο» που διοργάνωσε ο σύλλογος Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη.

Τώρα, αν τα παραπάνω μετρούν ως πλεονέκτημα και ως θετικά στοιχεία για τις σχέσεις του νέου υπουργού Παιδείας με την Εκκλησία, θα το δείξει το μέλλον. Πολλοί ιεράρχες, έπειτα από όσα συνέβησαν στις σχέσεις των δύο πλευρών την περίοδο Φίλη, κρατούν μικρό καλάθι και περιμένουν πράξεις. Ιδωμεν.