Η παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία (η ΔΚΜ –Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) κέρδισε τις χθεσινές εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την 3η θέση χωρίς να καταφέρει να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 10%.

Ο συνδυασμός με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, πολιτικό παιδί του Αντώνη Σαμαρά όταν εισήλθε στον συνδικαλισμό των Μηχανικών, συγκέντρωνε το 27,84% των ψήφων λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Μάλιστα, παρά τις δύο διασπαστικές τάσεις που σημειώθηκαν στον χώρο της Δεξιάς, κατόρθωσε να πάρει περισσότερες ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2013, όπου είχε λάβει το 26,39% των ψήφων.

Φαίνεται πως οι ευχές του πρώην πρωθυπουργού στον Στασινό –αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες –έπιασαν τόπο. Μάλιστα, στο περίπτερο της ΝΔ πέρασε αρκετή ώρα και η σύζυγός του Γεωργία. Το ίδιο βέβαια και οι ευχές του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη που είχε φθάσει στα όρια εγκεφαλικού με τους νεοδημοκράτες που κατέβηκαν στις εκλογές με άλλα σχήματα.

Βουτιά και του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης:

– Τη 2η θέση κατέλαβε ο συνδυασμός Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (αποτελείται κυρίως από δυνάμεις που παραδοσιακά πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ) συγκεντρώνοντας το 13,16% των ψήφων. Στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό που είχε πάρει ήταν 23,05%.

– Την 3η θέση πήρε ο συνδυασμός που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών συγκεντρώνοντας το 7,30% των ψήφων. Στις προηγούμενες εκλογές είχε καταφέρει να πάρει το 10,92% των ψήφων.

– Την 4η θέση έλαβε η Ανασυγκρότηση Μηχανικών –ΤΕΕ από την Αρχή με ποσοστό 6,67%, παράταξη που δημιούργησαν όσοι αποχώρησαν από τη γαλάζια ΔΚΜ.

Δεν πήγε ο Τσίπρας

Εκτός από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αισθητή ήταν η απουσία του Πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε να ψηφίσει όπως έκανε στις εκλογές του 2013.

Αντίθετα, το «παρών» στο ΟΑΚΑ –όπου λειτούργησε το εκλογικό τμήμα της Αθήνας –έδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Υποδομών –και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ –Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και πολλά άλλα κομματικά και πολιτικά στελέχη.

Αλλωστε οι μηχανικοί είναι από τις επιστημονικές -επαγγελματικές ομάδες με ιδιαίτερη παρουσία στη Βουλή, με τον αριθμό των βουλευτών – μηχανικών να ανέρχεται στους 32.

Αν και στους καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 102.725 μηχανικοί, αυτοί που προσήλθαν στις κάλπες (με βάσει τα στοιχεία από τα 167 εκλογικά τμήματα) ήταν 31.969. Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν συνολικά 32.300 μηχανικοί.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα χθεσινά αποτελέσματα αφορούν την κατάταξη των παρατάξεων και δεν έχουν άμεση σχέση με την εκλογή του προέδρου στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Το ποιος θα καθήσει στην καρέκλα του προέδρου θα το μάθουμε έπειτα από καιρό. Θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών ζυμώσεων, προσωπικών επαφών και συντροφικών μαχαιρωμάτων. Στις προηγούμενες εκλογές –που έγιναν τον Νοέμβριο του 2013 –πρόεδρος του ΤΕΕ εξελέγη ύστερα από σχεδόν πεντέμισι μήνες ο Σπίρτζης.