Ο Ηλίας Ψινάκης είναι σταρ. Και με την καλή και με την κακή έννοια του όρου. Καμία αμφιβολία. Αλλά είναι και δήμαρχος Μαραθώνα, που δεν μπορεί να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη συνεργασία τη δική του και της περιοχής του με τους φίλους από την πολυπληθή χώρα της Ανατολής. Διότι είναι ταυτόχρονα και «οικοδεσπότης» του Μαραθωνίου και φέτος –όπως λένε και φίλοι του ακόμα –έδειξε συμπεριφορές που ξένισαν και ενόχλησαν.

Να σας περιγράψω με λίγα λόγια την πρώτη: Κατά την τελετή εκκίνησης στον Τύμβο, στην έδρα του δηλαδή, έγινε το αμίμητο να μεταφράζεται η ομιλία του μόνο στα κινέζικα προς τιμήν των δικών του καλεσμένων, τη στιγμή που στον ίδιο χώρο παρευρίσκονταν εκπρόσωποι πολλών διεθνών Μαραθωνίων από όλη την υφήλιο, οι οποίοι μάλιστα ήταν καλεσμένοι των διοργανωτών!

Οι κακές γλώσσες λένε ότι έτσι κι αλλιώς η συνεισφορά του δημάρχου Μαραθώνα στη διοργάνωση «είναι μηδενική» και ότι ίσως τελικά «χρησιμοποιεί τη δουλειά άλλων για να κάνει δημόσιες σχέσεις».

Πέρυσι είχαν ξεπαγιάσει οι ξένοι με την ιδέα του να κάνει νυχτιάτικα την παραδοσιακή τελετή στον Μαραθώνα και φέτος τους άφησε… χαμένους στη μετάφραση. Επίσης δεν είχε θέση για αυτούς στο τραπέζι που παρέθεσε στη Λίμνη, έχοντας δίπλα του και πάλι μόνον τους Κινέζους, την ώρα που οι διευθυντές διεθνών Μαραθωνίων, ανάμεσά τους και αυτοί από Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Λονδίνο και Τόκιο, έμειναν όρθιοι στο ξέφωτο και το κρύο!

Τέλος, στο Παναθηναϊκό Στάδιο (φωτογραφία) όπου έγινε ο τερματισμός, προσήλθε μαζί με τους άλλους επισήμους, αλλά πάντα και με την παρέα τετράγωνων φίλων του και έδειξε μάλλον αγένεια –που απάδει και με αυτό το ίδιο το στυλ του –καθώς σπρώχνοντας και βρίζοντας, απαίτησε να περάσει και να καθήσει με όσους ήθελε αυτός, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους εντεταλμένους για το πρωτόκολλο.