Με μια επιστολή προς τον «αγαπητό Σταύρο», την οποία έσπευσε να κοινοποιήσει στο προφίλ της στο facebook, η βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου ανεξαρτητοποιήθηκε χθες. Αιτία; Ασφυκτιούσε, κατά τα γραφόμενά της, πλέον στο Ποτάμι μιας και εκείνο «κατέληξε σε δραματική συρρίκνωση της επιρροής του». Συν τις άλλοις, εκτιμά ότι η πρόταση του επικεφαλής για τετράμηνη εξόρμηση στην περιφέρεια θα αποδειχθεί «μάταιη» και «ατελέσφορη». Κοινώς, «βλέπει» πως το κόμμα δεν θα κατορθώσει να κατέβει στις επόμενες εκλογές.

Η απάντηση του Ποταμιού ήρθε άμεσα από τον ίδιο τον παραλήπτη της επιστολής, τον Σταύρο Θεοδωράκη, με μια σκληρή –και παράλληλα αυτοκριτική –δήλωση. «Ο κ. Φωτήλας έφυγε γιατί, όπως είπε, είχε κάλεσμα από τη ΝΔ. Η κα Μάρκου έφυγε γιατί, όπως λέει, έχει κάλεσμα από το ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί ο κ. Θεοχάρης που έφυγε γιατί είχε κάλεσμα από παντού. Ομως, όπως είπα και χθες στη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Κινήματος, οι πιέσεις των παλιών συστημάτων δεν θα μας κάνουν να αλλάξουμε πορεία. Δεν θα μας ενσωματώσουν. Είναι προφανές ότι χρεώνομαι προσωπικά την ένταξη στα ψηφοδέλτια προσώπων που το μόνο που τελικά τους νοιάζει είναι η καρέκλα και ο μισθός. Και τρέχουν (φευ!) σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα τους τα εξασφαλίσουν. Περιμένουμε να τους δούμε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για να θυμίσουν και τότε σε όλους τους πολίτες τους λόγους που τους κάνουν να απεχθάνονται την πολιτική».

Η αυτοκριτική του Θεοδωράκη ήταν ώς ένα βαθμό αναμενόμενη. Αρκετοί στο κόμμα είχαν τις αντιρρήσεις τους για τη Μάρκου. Για παράδειγμα, η «φιλελεύθερη» πτέρυγα για τα μέλη της οποίας διάφορες τοποθετήσεις της ήταν κόκκινο πανί. Οπως φέρ’ ειπείν η άποψη που είχε εκφράσει στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ μετά την εκλογική καθίζηση του Σεπτεμβρίου 2015 ότι τα ποσοστά του Ποταμιού μειώθηκαν γιατί δεν έκανε ανοίγματα στην Εκκλησία. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, πάντως, είχε κερδίσει την έδρα της Β’ Θεσσαλονίκης με διαφορά μόλις 33 ψήφων από τον ποταμικό συνυποψήφιό της Νίκο Νυφούδη, ο οποίος κατέθεσε μάλιστα ένσταση στο εκλογοδικείο για επανακαταμέτρηση.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση της Μάρκου να αποχωρήσει από το δεύτερο κατά σειρά κόμμα που την εξέλεξε –το πρώτο ήταν η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2012 –δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη Σεβαστουπόλεως. Αρκετά κορυφαία και μη στελέχη του κόμματος θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι σκοπεύει να αποχωρήσει. Εξίσου σίγουρο πιστεύουν πως είναι –όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν –ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τη Χαριλάου Τρικούπη. Το μοναδικό που ίσως εξέπληξε κάποιους ήταν η επιλογή της δεδομένης χρονικής στιγμής.

Αλλωστε είχε δώσει κάποια δείγματα των προθέσεών της. Πλην των τοποθετήσεών της στα κομματικά όργανα, κατά τις οποίες πάντα ζητούσε συμπόρευση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η βουλευτής την Παρασκευή απέφυγε να συνοδεύσει ως είθισται τον αρχηγό του κόμματος, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης Philoxenia. Επίσης την Κυριακή, επικαλούμενη υποχρεώσεις δεν έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ.

ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ. Η Μάρκου είχε αποχωρήσει με τον ίδιο τρόπο και από την Αγίου Κωνσταντίνου. Με μια επιστολή προς τον Φώτη Κουβέλη, τον Ιούλιο του 2014, εξηγούσε πως πήρε την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί επειδή ένιωθε «ξένη και απομακρυσμένη» από τη ΔΗΜΑΡ. Οι λόγοι που προέβαλε ήταν κατά ενδιαφέρουσα σύμπτωση περίπου παρόμοιοι. Τότε γινόταν εντός της ΔΗΜΑΡ ένας «διάλογος κωφών» μετά την εκλογική συντριβή, ο οποίος «αναπαρήγαγε δυστυχώς ένα κλίμα χωρίς προοπτική, χωρίς καθαρό λόγο, χωρίς γενναία αυτοκριτική και κυρίως χωρίς την αυτονόητη αφετηριακή διαπίστωση ότι ο λαός έδωσε εντολή ξεκάθαρης αποδοκιμασίας».Και τώρα είχε πει «πολλές φορές μέσα στα όργανα αλλά και δημοσίως ότι η συζήτηση με όμορες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προχωρήσει με κάθε θυσία και ζήτησα, στο πλαίσιο αυτό, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας, να αναγνωριστεί με γενναιότητα ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει και Το Ποτάμι δεν μπορεί να θέτει όρους –ούτε βέβαια όμως και να παραδίνεται».

Το Ποτάμι μένει πλέον με οκτώ βουλευτές, αλλά μετά το αρχικό ξάφνιασμα στη Σεβαστουπόλεως προτίμησαν να εστιάσουν στις προετοιμασίες για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου, στο πάνελ της οποίας βρέθηκαν ο Θεοδωράκης μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο.