To σχέδιο-όραμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία της Ευρώπης των gigabit, που θα ανοίξει νέες ψηφιακές λεωφόρους για την οικονομία και την κοινωνία, θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις τουλάχιστον 660 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, απαιτεί να αλλάξουν και οι ρυθμοί υλοποίησης των επενδύσεων κυρίως στα νέα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και μεγάλης χωρητικότητας, καθώς αν ακολουθηθούν οι σημερινοί, η ψηφιακή Ευρώπη θα ολοκληρωθεί σε 30 χρόνια!

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη έρευνα της Boston Consulting Group (BCG), που εκπονήθηκε για λογαριασμό του European Telecommunications Network Operators Association (ΕΤΝΟ).

Η έρευνα ξεκίνησε ελάχιστες ημέρες μετά τη 14η Σεπτεμβρίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το νέο αναθεωρημένο σχέδιό της για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με το Ιντερνετ στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην ψηφιακή οικονομία.

Οι στόχοι της Κομισιόν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη δωρεάν πρόσβαση σε δίκτυα Wi Fi σε όλη την ΕΕ έως το 2020, την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G μέχρι το 2025 και την άμεση αναβάθμιση των ταχυτήτων σταθερής σύνδεσης σε όλη την ΕΕ τουλάχιστον στα 100 Mbps. Ειδικά για τα δίκτυα 5G, η ΕΕ επιδιώκει την οργάνωση πανευρωπαϊκών δοκιμών από το 2018, με ενδιάμεσο στόχο τα δίκτυα επόμενης γενιάς να είναι εμπορικά διαθέσιμα τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, μέχρι το 2020.

Παράλληλα, μελέτη της BCG («Building the gigabit society: an inclusive path toward its realisation») διαπιστώνει ότι για να εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι, απαιτούνται επενδύσεις 660 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι για τις σταθερές συνδέσεις του Ιντερνετ θα χρησιμοποιηθούν έως το κάθε νοικοκυριό οπτικές ίνες (Fiber to the Home – FTTH).

Το συγκεκριμένο κόστος, κατά την εκτίμηση της BCG, επιμερίζεται ως εξής: περίπου 360 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν ώστε να καταστεί η τεχνολογία FTTH διαθέσιμη σε όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, επιπλέον 200 δισ. ευρώ θα πρέπει να δαπανηθούν για τα δίκτυα ασύρματης πρόσβασης 5G, ενώ άλλα περίπου 100 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών με data centres.

Πρόκειται για επενδύσεις που σύμφωνα με τη μελέτη της BCG θα γίνουν, κατά κύριο λόγο, από τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, για να προχωρήσουν γρήγορα οι συγκεκριμένες επενδύσεις (πριν από το 2025), θα απαιτηθούν αλλαγές στο ρυθμιστικό περιβάλλον εντός ΕΕ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως τονίζουν τα στελέχη του ETNO, ο νέος Ευρωπαϊκός Κώδικας Επικοινωνιών που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν, θα πρέπει να συμπεριλάβει την παροχή κινήτρων προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να προβεί μεν στις απαιτούμενες επενδύσεις αλλά με βιώσιμους όρους.

Πρόταση της BCG σε τεχνολογικό επίπεδο είναι η σύνδεση όλων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών με ένα δίκτυο πολύ υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity-VHC) έως το 2025, σε συνδυασμό με την έναρξη κάλυψης με δίκτυα 5G από το ίδιο έτος.

Προϋπόθεση –κατά την έρευνα –είναι να χρησιμοποιηθεί ένα μείγμα από τεχνολογίες, που θα επιτρέψει την αύξηση των ετήσιων επενδύσεων σε δίκτυα από την πλευρά των παρόχων, σε συνδυασμό με μέτρα τόνωσης της ζήτησης και επιδοτήσεις για τις δυσπρόσιτες περιοχές.

Από την πλευρά της, η ίδια η ΕΕ εκτιμά ότι η υλοποίηση των στόχων συνδεσιμότητας θα απαιτήσει επενδύσεις 500 δισ. ευρώ έως το 2025, οι οποίες θα προέλθουν κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια. Μάλιστα, για να αντιμετωπιστεί αυτή η επενδυτική πρόκληση η Κομισιόν έχει προτείνει τον εκσυγχρονισμό των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίοι επικαιροποιήθηκαν για τελευταία φορά το 2009. Ο νέος Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, εκτιμάται ότι θα καταστήσει πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό και προστατεύοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις, οι οποίες ευνοούνται από το νέο πλαίσιο, θα μπορούσαν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 910 δισ. ευρώ και να δημιουργήσουν 1,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2025.