Νέος ιός «σαρώνει» τις τελευταίες ώρες το facebook. Ο ιός δείχνει παραπλανητικά ότι πρόκειται για «αθώο» αρχείο φωτογραφίας, το οποίο έχει σταλεί από κάποιο φίλο και εμφανίζεται ως εισερχόμενο μήνυμα στο Messenger.

Μάλιστα, ζητά από τους χρήστες να πατήσουν σε ένα link, μέσω του οποίου θα κατεβάσουν μια εφαρμογή για να ανοίξουν τη φωτογραφία. Oμως, μόλις συμβεί αυτό, το μολυσμένο πρόγραμμα κατεβαίνει στον υπολογιστή του χρήστη και αρχίζει να στέλνει το αρχείο αυτό σε όλες τις επαφές των φίλων του. Παράλληλα, «νεκρώνει» την επιλογή των «ρυθμίσεων» και της «αποσύνδεσης» στο προφίλ του χρήστη, από τον οποίο πλέον αποστέλλονται σωρηδόν μολυσμένα μηνύματα.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει ο χρήστης του οποίου το προφίλ έχει μολυνθεί να αλλάξει άμεσα τους κωδικούς πρόσβασής του, να σβήσει τα cookies και τις ρυθμίσεις του browser και στη συνέχεια να κάνει έλεγχο μέσω του εγκατεστημένου προγράμματος προστασίας του υπολογιστή του.

Για να προλάβει κάποιος τον ιό, καλό είναι να επιβεβαιώνει ότι οποιοδήποτε μήνυμα λαμβάνει – ακόμα και από χρήστη που γνωρίζει – είναι ασφαλές προτού το ανοίξει.