Τρεις δημοσκοπήσεις που είχαν κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο ήθελαν ένα 10% – 16% των συμμετεχόντων στην primaire της Δεξιάς να είναι Αριστεροί αποφασισμένοι να «κλείσουν τον δρόμο στον Σαρκοζί». Ανεπίσημες εκτιμήσεις τους τοποθετούσαν χθες στο 15% του συνόλου, δηλαδή περίπου 600.000 ψηφοφόροι. Με το που άρχισαν να «πέφτουν» τα πρώτα αποτελέσματα, οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στο αρχηγείο του Νικολά Σαρκοζί άκουσαν αρκετούς υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Γαλλίας να γκρινιάζουν για αυτό το ζήτημα. Ο δημοσιογράφος της «Monde» Αλέν Μπεβ-Μερί «εντόπισε» πράγματι αρκετούς Αριστερούς μεταξύ των πολιτών που περίμεναν στην ουρά να ψηφίσουν σε ένα εκλογικό κέντρο της οδού Παρμαντιέ, στο 11ο Διαμέρισμα του Παρισιού. Τους χώρισε μάλιστα σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες: τον «αποφασισμένο», τον «μυστικό πράκτορα» και τον «αηδιασμένο».

Ο «αποφασισμένος» στεκόταν σύμφωνα με τον Μπεβ-Μερί ευθυτενής, κοιτούσε δεξιά και αριστερά και στην ερώτηση «γιατί ήρθατε να ψηφίσετε;» απαντούσε μεμιάς «για να κλείσω τον δρόμο στον Νικολά Σαρκοζί. Δεν θέλω επ’ ουδενί να επιστρέψει». Ψήφισε Ζιπέ.

Ο «μυστικός πράκτορας» ήταν λίγο πιο διακριτικός. Καταλάβαινε πως βρισκόταν κάπου όπου κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκεται, αλλά αδιαφορούσε. Απολάμβανε την «κατεργαριά» που έκανε στη Δεξιά, παράλληλα όμως δήλωνε πεπεισμένος ότι έκανε το χρέος του ως πολίτης. Ψήφισε και αυτός Ζιπέ.

Ο «αηδιασμένος», πάλι έδειχνε ξεκάθαρα πως δεν αισθανόταν άνετα. Πήγε στο εκλογικό κέντρο όπως θα πήγαινε στον οδοντίατρο. Οταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε «ποιον ψηφίσατε;», απέφυγε να απαντήσει. Μόνον όταν εκείνος τον διαβεβαίωσε πως η μαρτυρία του θα μείνει ανώνυμη χαλάρωσε κάπως και βάλθηκε να του λέει ότι ελπίζει να μην είναι μόνος.

Τους ψηφοφόρους της Αριστεράς που προσήλθαν να ψηφίσουν στην primaire της Δεξιάς σε ένα εκλογικό κέντρο του 18ου Διαμερίσματος του Παρισιού αναζήτησε χθες και η κεντροδεξιά «Le Figaro». Ολοι δικαιολογήθηκαν στους απεσταλμένους της με τον ίδιο τρόπο: «Ηθελα να κλείσω τον δρόμο στον Σαρκοζί». Δεν ήταν δύσκολο γι’ αυτούς να πάνε; «Οχι, ήταν σημαντικό να επιλέξω εκείνον που θα αντιμετωπίσει τον δικό μας υποψήφιο» τους απάντησε μία 32χρονη βγαίνοντας. «Εγώ ψήφισα Ζιπέ για να αποκλειστεί ο Σαρκοζί. Μου ‘κανε λίγο παράξενο να ψηφίσω σε εκλογές της Δεξιάς και να τους δώσω δύο ευρώ, αλλά κατ’ εμέ ήταν απαραίτητο» τους είπε ένας 51χρονος.

Η υπογραφή μιας χάρτας προσχώρησης στις αρχές της Δεξιάς και τους Κέντρου δεν τους προβλημάτισε ιδιαίτερα: «Στην πραγματικότητα υπογράφεις μια κατάσταση ψηφοφορίας. Ηταν αρκετά ανώδυνο» δήλωσε μια 60χρονη. «Αποδείχθηκε πιο εύκολο από ό,τι περίμενα γιατί εκείνη την ώρα δεν συνειδητοποιείς καν ότι την υπογράφεις» διαβεβαίωσε ένας 45χρονος.

Οσο περίμεναν στην ουρά, διαβεβαίωνε η «Figaro», οι ψηφοφόροι της Αριστεράς προσπαθούσαν να περάσουν απαρατήρητοι, «πολλώ δε μάλλον αφού οι δεξιοί τους γείτονες δεν έβλεπαν πάντα με καλό μάτι τη συμμετοχή τους». Υπάρχουν πάντως και ψηφοφόροι της Δεξιάς αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στην primaire της Αριστεράς. Η «Μαριόν», για παράδειγμα: «Από τη στιγμή που ζητούν τη γνώμη μας, θεωρώ υγιές να ασκούμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα σε όποιον πολιτικό χώρο και αν ανήκουμε».