Λίγοι προέβλεψαν τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Τώρα όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που, για διαφορετικούς λόγους, προβλέπουν πως ο Τραμπ θα παραπεμφθεί ή θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση πολύ σύντομα.

Στην Ουάσιγκτον, ένας καθηγητής που είχε προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα των εκλογών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, επέμενε ότι ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας οδεύει προς τον Λευκό Οίκο –βάσει της άποψης ότι οι εκλογές «αποτελούν κυρίως την αντανάκλαση του βαθμού επιτυχίας του κυβερνώντος κόμματος». Μάλιστα, πριν ακόμα από τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο ο καθηγητής Αλαν Λίτσμαν είχε κάνει άλλη μία ενδιαφέρουσα πρόβλεψη, που φαίνεται να τη συμμερίζονται αρκετοί: ότι ο Τραμπ θα παραπεμφθεί σε δίκη για να αποπεμφθεί από την προεδρία.

Ο Λίτσμαν χρησιμοποιεί για τις προβλέψεις του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ένα σύστημα, με ιστορική βάση, κάποιων συγκεκριμένων παραγόντων που εξετάζει. Την πρόβλεψή του για την παραπομπή του Τραμπ όμως τη βασίζει περισσότερο στην εμπειρία του. Πιστεύει ότι η παραπομπή θα γίνει από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που θα προτιμούσε πρόεδρο στον Λευκό Οίκο τον νεοεκλεγέντα αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, έναν άνθρωπο τον οποίο το κομματικό κατεστημένο γνωρίζει και εμπιστεύεται.

«Αυτή η πρόβλεψη δεν βασίζεται σε κάποιο σύστημα αλλά στην εμπειρία μου. Δεν θέλουν τον Τραμπ πρόεδρο επειδή δεν μπορούν να τον ελέγξουν. Είναι απρόβλεπτος. Θα προτιμούσαν να είναι στον Λευκό Οίκο ο Πενς, ένας συντηρητικός Ρεπουμπλικανός που ακολουθεί τη γραμμή του κόμματος. Και είμαι βέβαιος ότι ο Τραμπ θα δώσει γρήγορα αφορμές για παραπομπή, είτε κάνοντας κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια είτε επειδή θα βοηθήσει με κάποιο παράνομο τρόπο τις επιχειρήσεις του».

Ο Λίτσμαν δεν είναι μόνος σε αυτή την πρόβλεψη. Ο αρθρογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς» Ντέιβιντ Μπρουκς υποστήριξε λίγες ημέρες μετά τις εκλογές ότι παραπομπή ή παραίτηση Τραμπ είναι «πιθανή», την προσδιόρισε μάλιστα «κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο».

Εκτός από τις προβλέψεις, υπάρχουν και εκείνοι που μιλούν ήδη για γεγονότα που προκαλούν νομικά και ηθικά ερωτηματικά. Καθηγητής Νομικής του Χάρβαρντ δηλώνει ότι ο Τραμπ μπορεί να παραπεμφθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία του, σχετικά με δηλώσεις που έχει κάνει σε ξένους διπλωμάτες. Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο πολυτελές ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ παρέθεσε δείπνο σε ξένους αξιωματούχους. Τα ηθικά ζητήματα προέκυψαν όταν αρκετοί εκ των προσκεκλημένων του παραδέχθηκαν ότι θα επέλεγαν να διαμείνουν σε αυτό το ξενοδοχείο κατά την επόμενη επίσκεψή τους στην αμερικανική πρωτεύουσα, για να «καλοπιάσουν» τον νέο πρόεδρο. «Πιστέψτε με, όλες οι ξένες αντιπροσωπείες θα κλείνουν δωμάτια στο ξενοδοχείο του Τραμπ» δήλωσε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» διπλωμάτης από τη Μέση Ανατολή. Το ξενοδοχείο έχει κατασκευαστεί στο κτίριο του παλαιού ταχυδρομείου της πρωτεύουσας, το οποίο οι επιχειρήσεις Τραμπ νοίκιασαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για 60 χρόνια έναντι 180 εκατ. δολαρίων.

Πολιτικοί αναλυτές ήδη θεωρούν ότι πρόκειται για «άνευ προηγουμένου και απαράδεκτη» σύγκρουση συμφερόντων, που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο ο Ρίτσαρντ Πέιντερ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Θεωρεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα υποδεχόμενος ξένες αντιπροσωπείες στο ξενοδοχείο του, επιδιώκοντας ίδιον όφελος. Και για τον λόγο αυτό μπορεί να ζητηθεί η παραπομπή του ακόμα και λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του.