Χωρίς ιατρικές υποδομές έχει μείνει πλέον το Χαλέπι μετά τον τριήμερο βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ, που είχαν ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν τα τελευταία νοσοκομεία της πόλης και να υποστεί σοβαρές ζημιές η παιδιατρική κλινική. Στην τραγωδία της Συρίας αφιέρωσε ο Μπαράκ Ομπάμα την τελευταία ημέρα του τελευταίου ταξιδιού του στο εξωτερικό. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση τεσσάρων λεπτών με τον ρώσο ομόλογό του –ήταν η πρώτη συνάντηση του είδους με τον Πούτιν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του G20 που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για το «άμεσο μέλλον» της Συρίας.
Η κατάσταση στο Χαλέπι δικαιολογεί αυτήν την απαισιοδοξία. Η καταστροφή των ιατρικών υποδομών αφήνει ουσιαστικά τους κατοίκους της πόλης χωρίς ιατρική φροντίδα. Μιλώντας στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο τελευταίος νευροχειρουργός που έχει απομείνει στο Χαλέπι περιγράφει μια πραγματικά δραματική κατάσταση. «Δεν έχουμε πια νοσοκομεία για να κάνουμε επεμβάσεις» δήλωσε. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει να ζεις στο Χαλέπι αυτή τη στιγμή. Είναι σαν να ζούμε στην κόλαση. Οι γειτονιές φλέγονται και από τον ουρανό βρέχει βόμβες. Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να στείλει βοήθεια επειγόντως» πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα έχουν τελειώσει, ενώ ελάχιστα είναι και τα αποθέματα σε νερό. Η πόλη είναι διχασμένη από το 2012. Από το περασμένο καλοκαίρι όμως οι συγκρούσεις γνώρισαν μια πρωτοφανή κλιμάκωση. Η αίσθηση, τόσο των ανταρτών, όσο και των κατοίκων, είναι πως το καθεστώς Ασαντ έχει αποφασίσει να κινηθεί σε αυτό το μήκος κύματος όποιο και αν είναι το ανθρωπιστικό κόστος. Η στάση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη από το διεθνές περιβάλλον. Οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν την πλήρη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Και η ηγεσία τους θεωρεί βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κανενός είδους επέμβαση.
Στην τεσσάρων λεπτών συνάντηση που είχαν στο Περού, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ώστε να περιοριστούν οι βιαιότητες και τα δεινά του Χαλεπιού. Δεν είναι γνωστό ποια απάντηση έλαβε. Στη συνέντευξη Τύπου, πάντως, σημείωσε ότι «από τη στιγμή που η Ρωσία και το Ιράν αποφάσισαν να στηρίξουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ σε αυτήν τη βάναυση αεροπορική επέμβαση, ήταν δύσκολο για την αντιπολίτευση, ακόμη και αν ήταν εκπαιδευμένη και μετριοπαθής, να βρει έναν τρόπο για να διατηρήσει τη θέση της επί μακρόν».
Στην ίδια συνέντευξη ο Μπαράκ Ομπάμα ρωτήθηκε ποια θα ήταν η συμβουλή που θα έδινε σχετικά στον Ντόναλντ Τραμπ, με δεδομένο ότι ο νέος πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ ενός μικρότερου ρόλου των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαραίτητες στην παγκόσμια τάξη μας» απάντησε. «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διατηρήσουν τον κεντρικό ρόλο τους στην καταπολέμηση των πανδημιών, τη συγκράτηση της επιθετικότητας, τη διαχείριση των παγκόσμιων οργανισμών και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κόσμος θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνος».
«Μέχρι τα Χριστούγεννα, εξαιτίας της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την κατάρρευση αυτού που απομένει από το Ανατολικό Χαλέπι. Είναι πιθανό να δούμε 200.000 ανθρώπους να φεύγουν προς την Τουρκία, κάτι που θα αποτελέσει ανθρωπιστική καταστροφή», προειδοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.