«Ο πρωθυπουργός είναι ένας απλός συνεργάτης. Το αφεντικό είμαι εγώ»: έχουν περάσει εννέα χρόνια από όταν έκανε τη δήλωση αυτή, ως πρόεδρος της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί. Ο «απλός συνεργάτης», ο Φρανσουά Φιγιόν, πήρε χθες την εκδίκησή του: απέκλεισε τον Σαρκοζί από τον δεύτερο γύρο της primaire των Ρεπουμπλικανών. Επιβεβαιώνοντας το εντυπωσιακό δημοσκοπικό άλμα που είχε κάνει τις τελευταίες 10 ημέρες, ο Φιγιόν ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο με 44,1% των ψήφων και θα κονταροχτυπηθεί την ερχόμενη Κυριακή για το χρίσμα του υποψηφίου της Δεξιάς για το Ελιζέ με τον Αλέν Ζιπέ, που έμεινε στη δεύτερη θέση με 28,4% –παρότι ήταν επί μήνες φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Αυτή ήταν η μία μεγάλη έκπληξη. Η δεύτερη αφορά τη συμμετοχή των ψηφοφόρων σε αυτή την πρώτη ανοιχτή primaire στην Ιστορία της γαλλικής Δεξιάς: έφτασε τα 4 εκατομμύρια, έναντι μόλις 2,6 εκατομμυρίων συμμετεχόντων στον πρώτο γύρο της primaire που είχαν διοργανώσει οι Σοσιαλιστές το 2011. Και η τρίτη ήταν ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί –ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, που κατέλαβε την τρίτη θέση με 20,7% των ψήφων, ανακοίνωσε αργά χθες, αποδεχόμενος την ήττα του, πως θα ψηφίσει Φιγιόν στον δεύτερο γύρο.

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του άθλου που επιτέλεσε χθες ο Φρανσουά Φιγιόν, αρκεί να αναλογιστεί πως τον Σεπτέμβριο δυσκολευόταν να γεμίσει τις αίθουσες των προεκλογικών του συγκεντρώσεων. «Στο στρατόπεδο του Ζιπέ δεν μπορούν να καταλάβουν το υψηλό ποσοστό του Φιγιόν: “Ηταν πίσω σε όλη την κούρσα και έκανε μόνο δύο καλά ντιμπέιτ… Ακατανόητο”», μετέφερε χθες βράδυ το κλίμα ο απεσταλμένος της «Monde». Οι γάλλοι δημοσκόποι μπορούν πάντως να παρηγορούνται με τη σκέψη πως δεν έπεσαν εντελώς έξω, όπως συνέβη στη Βρετανία με το Brexit αλλά και στις ΗΠΑ με την εκλογή του Τραμπ: τελευταία κατέγραφαν πράγματι μία ιλιγγιώδη άνοδο του Φιγιόν στις δημοσκοπήσεις και βράδυ Παρασκευής, μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τον έδειξε πρώτο, αν και με μικρή διαφορά από τον Ζιπέ και τον Σαρκοζί.

Πολλές αναλύσεις αναμένονται τις ερχόμενες ημέρες για το «φαινόμενο Φιγιόν». Θεωρείται πάντως βέβαιο πως πολλοί ψηφοφόροι τον επέλεξαν επειδή ήθελαν κάποιον πιο δεξιό από τον (κεντρώο) Αλέν Ζιπέ και πιο ήπιο από τον Νικολά Σαρκοζί. Κάποιοι λένε πως τον ψήφισαν και ψηφοφόροι του Σαρκοζί, προκειμένου να μη βγει ο Ζιπέ, ως αντίδραση στην πόλωση «Ζιπέ – Σαρκοζί». Ο καθολικός Φιγιόν ενσαρκώνει, σε κάθε περίπτωση, τη συντηρητική Δεξιά της γαλλικής επαρχίας. Είναι ακραία φιλελεύθερος όσον αφορά την οικονομία (μεταξύ άλλων, θέλει να καταργήσει 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, να αυξήσει το 35ωρο εργασίας σε 39ωρο για τους υπόλοιπους και να το απελευθερώσει πλήρως στον ιδιωτικό τομέα) και συντηρητικός στα κοινωνικά ζητήματα (μεταξύ άλλων, θέλει να «ξαναγράψει» τον νόμο με τον οποίο κατοχυρώθηκε ο Γάμος για Ολους ώστε να περιορίσει το δικαίωμα υιοθεσίας και ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως επίσης να επαναδιαπραγματευτεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ώστε να μην «ανακατεύεται» στα κοινωνικά θέματα). Ο Φιγιόν, που «χρωστάει» στον πληθωρικό Σαρκοζί το γεγονός ότι δεν εφθάρη στα μάτια της κοινής γνώμης από την πενταετή του πρωθυπουργική θητεία, είναι επίσης σύμφωνα με τη «Monde» αντιαμερικανός και φιλορώσος. Θα είναι άραγε και ο νικητής της ερχόμενης Κυριακής –και άρα, κατά πάσα πιθανότητα, ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας;

Μόνο μία δημοσκόπηση είχε εξετάσει το σενάριο μιας μονομαχίας Φιγιόν – Ζιπέ και τους είχε εμφανίσει ισόπαλους, με 50% – 50%. Ομως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο Φιγιόν αρχίζει το δεύτερο κομμάτι της κούρσας με τον αέρα του νικητή. «Παρά τις διαφωνίες μας, ο Φρανσουά Φιγιόν μοιάζει να κατάλαβε καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία» αιτιολόγησε ο Σαρκοζί την απόφασή του να τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Φιγιόν ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή και ο Μπρινό Λεμέρ, που ήρθε χθες τέταρτος με 2,5%∙ Ζιπέ θα στηρίξει από την πλευρά της η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, που επίσης απέσπασε ένα 2,5%. Στο στρατόπεδο του Ζιπέ, πάντως, οι συνεργάτες του είχαν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν την αντεπίθεσή του.

«Θα επαναλάβουμε πως ο Φιγιόν θέλει να καταλύσει το κοινωνικό μοντέλο, ενώ ο Ζιπέ θέλει να το μεταρρυθμίσει» εξηγούσε ένας από αυτούς στον απεσταλμένο της «Monde». Παρών στο αρχηγείο του Ζιπέ, ο βουλευτής Ερβέ Μαριτόν κατηγορούσε ήδη τον Φιγιόν πως είναι «στο τσεπάκι του Πούτιν». «Τρία μηνύματα πρέπει να περάσουμε» επισήμαινε άλλος συνεργάτης του Ζιπέ: «Το πρώτο: ο Ζιπέ είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να νικήσει η Δεξιά το 2017, ιδίως απέναντι στη Μαρίν Λεπέν. Το δεύτερο, έχει προεδρικό παράστημα. Τέλος, έχει το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα». Ο Ζιπέ έδειχνε πράγματι μέχρι τώρα «ο καλύτερος υποψήφιος για να νικήσει η Δεξιά το 2017», ήταν ο μόνος που άφηνε τη Μαρίν Λεπέν στη δεύτερη θέση στον πρώτο προεδρικό γύρο. Μόνο που οι δημοσκόποι δεν περιελάμβαναν τον Φρανσουά Φιγιόν στα υποθετικά σενάρια, μόνο τον Ζιπέ και τον Σαρκοζί –ο οποίος δήλωσε χθες πως είναι καιρός να διάγει «μία ζωή με περισσότερα ιδιωτικά και λιγότερα δημόσια πάθη» και κατέληξε: «Καλή τύχη στη Γαλλία».