Το ερώτημα συνεχίζει να απασχολεί: Γιατί τόσα εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ; Στην αναζήτηση απάντησης, δύο παλαιότερα βιβλία φαίνεται ότι είχαν προβλέψει τον θρίαμβο ενός υποψηφίου με τα λαϊκιστικά χαρακτηριστικά του νεοϋορκέζου επιχειρηματία.

Πριν από σχεδόν 20 χρόνια στο βιβλίο του «Επιτυγχάνοντας τη χώρα μας» ο φιλόσοφος Ρίτσαρντ Ρόρτι προέβλεψε μια εποχή στο κοντινό μέλλον κατά την οποία η πολιτική Αριστερά όχι μόνο θα χάσει την επαφή της με τις μάζες, αλλά και θα διασπαστεί στο εσωτερικό της. «Ενα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, κυρίως εκτός αστικών κέντρων», είχε γράψει, «θα αποφασίσει ότι το πολιτικό σύστημα απέτυχε και θα αρχίσει να αναζητεί κάποιον με δυνατή φωνή για να τον ψηφίσει – κάποιον που θα διαβεβαιώνει ότι όταν εκλεγεί θα διαλύσει τη γραφειοκρατία και θα σταματήσει να κάνει κουμάντο το κατεστημένο».

Ομως και ο πολιτικός επιστήμονας Κόρι Ρόμπιν είχε κάνει ανάλογες προβλέψεις στο βιβλίο του «Το αντιδραστικό μυαλό» που εκδόθηκε το 2012. «Ο συντηρητισμός», ανέφερε, «είναι ουσιαστικά μια αντιδραστική πολιτική – συνήθως λαϊκιστική και κάποιες φορές βίαιη. Και αυτό σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον», έγραφε πριν από τέσσερα χρόνια, «ο επόμενος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν θα είναι ένας απλός συντηρητικός πολιτικός, αλλά ένας απρόβλεπτος λαϊκιστής, που θα τάξει στους ψηφοφόρους όσα θέλουν να ακούσουν».