Τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, κατά τις οποίες οι ομαδικές απολύσεις είναι το μεγάλο αγκάθι. Οι θεσμοί για τις ομαδικές απολύσεις ζητούν τόσο την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου από 5% σε 10% όσο και τηνκατάργησητης διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεωνπου διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, δεν δέχονται την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων που θέτει το υπουργείο Εργασίας, ενώ από το ΔΝΤ ζητείται και η θέσπιση της ανταπεργίας (λοκάουτ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προκύπτει από τις επαφές του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών:

– Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζει τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

– Για τις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα όρια και στο καθεστώς της προέγκρισης.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα μέσω τηλεδιασκέψεων.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ. Από την ελληνική κυβέρνηση ζητείται ναευθυγραμμίσει τα κατώτατα όρια ομαδικών απολύσεων με την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία(98/59/ΕΚ). Επίσης οι θεσμοί ζητούν να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας, με ένα διοικητικό σύστημακοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεωνμέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με όσα προβλέπει ο νόμος για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζομένους. Στην πράξη, ζητείται η μετάβαση από την εκ των προτέρων έγκριση στον εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας. Ο εργοδότης, βάσει της πρότασης των θεσμών, θα υποχρεούται επίσηςνα ενημερώνει εγγράφως το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ)για τις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις, οι οποίες θα μπορούν να γίνουν εντός τριών μηνών από την κοινοποίησή τους. Μεταξύ άλλων, ο εργοδότης θα πρέπει να ενημερώνει το ΑΣΕ για τις διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εργαζομένους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την περιγραφή των «αντικειμενικών λόγων» που οδήγησαν στην απόφαση για ομαδικές απολύσεις, καθώς και αν αναζητήθηκαν τρόποι αποφυγής τους, αλλά και τα κριτήρια που ακολουθήθηκαν για την επιλογή των εργαζομένων που απολύονται. Επιπλέον, η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει ένα«κοινωνικό σχέδιο»στο οποίο θα περιγράφει τα πιθανά συνοδευτικά, όχι όμως υποχρεωτικά, μέτρα.