Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντεπιτίθεται και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην καλεί τη Γερμανία να υιοθετήσει πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης. Σε νέες χθεσινές δηλώσεις του ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών της χώρας υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει αυξήσει τις επενδύσεις την τελευταία δεκαετία περισσότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

«Πιστεύω ότι οι συστάσεις της Κομισιόν απευθύνονται στη λάθος χώρα» είπε χθες ο Σόιμπλε στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Ανέφερε επίσης ότι οι επενδύσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν 3,9% σε ετήσια βάση από το 2005 έως το 2015. Η αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων στην ευρωζώνη ήταν 0,7%.

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι τα ερχόμενα χρόνια τα φορολογικά έσοδα θα περιοριστούν και τα επιτόκια δεν θα μειωθούν άλλο, με αποτέλεσμα η Γερμανία να μην έχει μεγάλα περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς επειδή η χώρα σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα και την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης από την Αφρική. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν βοηθά πολύ τα χαμηλότερα εισοδήματα προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις.

Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν κάλεσε το Βερολίνο και άλλες χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε χαλάρωση των προϋπολογισμών τους με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η κίνηση αυτή της Κομισιόν ερμηνεύεται και ως προσπάθεια για την αντιμετώπιση του λαϊκιστικού κινήματος στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη και στην ΕΕ έχουν επικρατήσει πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας. Οι αντιδράσεις που οι πολιτικές αυτές έχουν προκαλέσει ενίσχυση της δύναμης λαϊκιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.