Εκτός των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού μένουν τελικά οι επαγγελματίες με τζίρο κάτω των 50.000 ευρώ, ενώ παραμένουν ακόμα ανοικτά τρία θέματα για να κλείσει η συμφωνία.
Χθες μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έχει τον ρόλο συντονιστή της ομάδας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δήλωσε ότι αν και οι δύο πλευρές είναι πλέον κοντά σε τελική συμφωνία απομένουν τρία τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν: το επιτόκιο που θα επιβαρύνει την οφειλή, τι θα ισχύει για τις εγγυήσεις και τους εγγυητές και ποιοι φόροι θα εξαιρούνται από το κούρεμα όταν αυτό συμφωνείται. Η συζήτηση για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο αγκάθι και αφορά ένσταση που προέβαλαν οι δανειστές σχετικά με το πόσες επιχειρήσεις που έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν κανονικά ενδέχεται να επιδιώξουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνο για μετάθεση είσπραξης φορολογικών εσόδων στο μέλλον.
Ο αντίλογος της ελληνικής πλευράς είναι ότι ακόμα και εάν συμβεί αυτό δεν θα προκύψει πρόβλημα στα δημόσια έσοδα, καθώς στην κανονικότητα θα επανέλθουν άλλες επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών. Το θέμα αυτό θα επανεξετασθεί και το επόμενο διάστημα.
Δικαίωμα ένταξης στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα έχουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις και από αυτές οι μικρές θα αξιολογούνται από πιστοποιημένους διαμεσολαβητές του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ οι μεγάλες θα αξιολογούνται από ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες και ορκωτούς λογιστές.