Συζητήσεις με τον Κύπριο ομόλογο του, Γιώργο Παμπορίδη, είχε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές είχαν μια πολύ στοχευμένη συζήτηση για να υπάρξει μια σταθερή συνεργασία των δυο χωρών σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η διακίνηση, η αδειοδότηση, η λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και κυρίως η πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα μέσα από κοινές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των κοινών αποζημίωσης.

«Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας και για τα ασφαλιστικά συστήματα όλων των χωρών της Ευρώπης. Να βρούμε δηλαδή μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει μια πρόσβαση των πολιτών, ισότιμη πρόσβαση στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες από τη μια, και από την άλλη στην δυνατότητα να αποζημιώνονται αυτά τα καινούργια φάρμακα σε προσιτές τιμές που να διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός σήμερα Τρίτη επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με το προσωπικό και να ξεναγηθεί στις υποδομές.

Η Κύπρος ετοιμάζεται αυτή την περίοδο να θεσμοθετήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία, ώστε να αναβαθμιστεί η συνεργασία τους επ’ ωφελεία των πολιτών και του συστήματος Υγείας και των δυο χωρών.