Το πρώτο «χριστιανικό» τάλεντ σόου τραγουδιού είναι γεγονός. Η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών διοργανώνει Παιδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού με το εναρκτήριο live να είναι προγραμματισμένο για τις 18 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον –αν μη τι άλλο –πρωτοποριακό διαγωνισμό για τα δεδομένα της Εκκλησίας της Ελλάδος θα έχουν παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Και μη φανταστείτε ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Μητρόπολης θα περιλαμβάνει ψαλμούς. Οι μικροί ενορίτες θα διαγωνιστούν σε διάφορες κατηγορίες τραγουδιών, από παιδικά, έντεχνα και παραδοσιακά έως ελαφρολαϊκά και κομμάτια από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Σκοπός του διαγωνισμού, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, είναι τα παιδιά «να αναδείξουν το ενδεχόμενο ταλέντο τους στο τραγούδι, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι, να εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Να οδηγηθούν από το Εγώ στο Εμείς. Από το άτομο στην κοινωνία των προσώπων, από τη Μονωδία στη Χορωδία και στη συλλογική δημιουργία».

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ. Εκτιμάται πάντως ότι η πρωτότυπη ιδέα των υπευθύνων της Μητρόπολης –στο τιμόνι της οποίας από τον Οκτώβριο του 2015 βρίσκεται ένας νέος ιεράρχης, ο 41χρονος μητροπολίτης Χρυσόστομος –έχει στόχο να φέρει πιο κοντά στην Εκκλησία τις νεαρές ηλικίες. Τα τελευταία χρόνια πολλές μητροπόλεις παραπονούνται ότι η συμμετοχή των νέων στα κατηχητικά και τις άλλες δραστηριότητες των ενοριών είναι πολύ μικρή. Ετσι, κυρίως οι νέοι ιεράρχες αναζητούν ευφάνταστους και ελκυστικούς τρόπους για να προσεγγίσουν τη νεολαία. Αυτό τονίζει άλλωστε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος στο εγκύκλιο σημείωμα σχετικά με τον διαγωνισμό που έστειλε πριν από λίγες ημέρες στους ναούς των Τρικάλων. Οπως λέει, «η προσπάθεια αυτή έχει ως κύριο σκοπό την ενθάρρυνσιν και προσέγγισιν υπό της Εκκλησίας μας των νέων ανθρώπων εντός μίας διαδικασίας χαράς και ευγενούς αμίλλης». Στο ίδιο σημείωμα ο μητροπολίτης Χρυσόστομος εξηγεί ότι ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση της προσπάθειας των ενοριών «για τη στελέχωση των χορωδιών τους», αλλά και στη δημιουργία πολυμελούς παιδικής χορωδίας, «η οποία θα αναδειχθεί εις το μέλλον λαμπρό στολίδι και κόσμημα της Μητροπόλεώς μας». Γι’ αυτό, συμπληρώνει, η Μητρόπολη «διοργανώνει με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία διαγωνισμό τραγουδιού με τη συνεργασία των ειδικών χοραρχών εις την σύνθεσιν και οργάνωσιν χορωδιών και ορχηστρών, εγκρίτων εις τον τομέαν τους».

ΜΕ ΟΝΤΙΣΙΟΝ ΚΑΙ LIVE. Το «ιερό Voice» της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών –όπως συμβαίνει και στους τηλεοπτικούς μουσικούς διαγωνισμούς –θα έχει πέντε live. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και να δείξουν το ταλέντο τους συμμετέχοντας υποχρεωτικά και στις πέντε live εμφανίσεις. Οσο για τον μεγάλο τελικό –το πέμπτο live δηλαδή –θα γίνει στις 18 Ιουνίου στο ανοιχτό Θέατρο του Φρουρίου. Οι τρεις πρώτοι σε βαθμολογία ανά κατηγορία θα κερδίσουν πλούσια δώρα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά. Επίσης, όσοι νομίζουν ότι τα παιδιά θα κριθούν αυστηρά και μόνο για το φωνητικό τους ταλέντο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα συμβεί. Στους όρους τονίζεται σαφώς ότι θα μετρήσει και η σκηνική τους παρουσία. Ναι, στη βαθμολόγηση θα ληφθεί υπόψη και η επαφή τους με το κοινό κατά τη διάρκεια των live!

Το 1ο στάδιο του Παιδικού Διαγωνισμού Τραγουδιού που διοργανώνει η Μητρόπολη Τρίκκης θα πραγματοποιηθεί στις ενορίες. Κάθε ναός και κατηχητικό σχολείο θα επιλέξουν κατά την κρίση τους τα παιδιά που θα προκριθούν στην επόμενη φάση. Επειτα, τον Δεκέμβριο, έχουν σειρά οι οντισιόν. Τα παιδιά που θα προκριθούν από κάθε ενορία θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μεταξύ των παιδιών όλων των ενοριών. Η πρώτη live εμφάνιση όλων των διαγωνιζομένων θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο παρουσία κριτών και κοινού. Μάλιστα, η βαθμολογία θα προκύψει κατά 60% από την κριτική επιτροπή και κατά 40% από τους θεατές.

Τα παιδιά θα κληθούν να ερμηνεύσουν τα τραγούδια –όπως προβλέπει ο διαγωνισμός –με τρεις τρόπους: μονωδία, ντουέτο και χορωδιακή ερμηνεία.

Τέσσερις θα είναι οι κατηγορίες στο τραγούδι. Στην 1η μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή παιδιά Α’, Β’ και Γ’ τάξεων δημοτικού. Στη 2η παιδιά Δ’, Ε’ και ΣΤ’. Στην 3η μαθητές γυμνασίου και στην 4η μαθητές λυκείου.