Οι βρετανοί έφηβοι πίνουν σχεδόν μία μπανιέρα γεμάτη με αναψυκτικά με ζάχαρη τον χρόνο, αναφέρει ο ερευνητικός οργανισμός Cancer Research UK.

Εξετάζοντας στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας και της Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA), οι ειδικοί του οργανισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 11 έως 18 ετών καταναλώνουν κατά μέσον όρο 234 κουτάκια αναψυκτικά με ζάχαρη τον χρόνο.

Η ποσότητα αυτή είναι υπερδιπλάσια από εκείνη που καταναλώνουν τα παιδιά ηλικίας 4-10 ετών (110 κουτάκια ετησίως).

Και τα μεν και τα δε, ωστόσο, το παρακάνουν, τονίζει ο οργανισμός, υπενθυμίζοντας πως κάθε κουτάκι αναψυκτικό με ζάχαρη των 330 ml περιέχει 35 γραμμάρια ζάχαρη, η οποία προστίθεται σε όση ζάχαρη προσλαμβάνουν από άλλες πηγές (από τα δημητριακά και το ψωμί έως τα γλυκά).

Η ποσότητα αυτή υπερβαίνει την μέγιστη ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης που συνιστούν οι βρετανικές Αρχές και η οποία είναι 19 γρ. για τα παιδιά έως 10 ετών και 30 γρ. για τα παιδιά και τους εφήβους άνω των 11 ετών.

Συνολικά, τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν καθημερινά διπλάσια ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη, ενώ ειδικά οι έφηβοι έχουν τριπλάσια κατανάλωση πάνω από τα όρια. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι η κύρια πηγή της στην ημερήσια διατροφή τους.