«Πέρα από το γεγονός ότι είναι Ντοστογέφσκι –άρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ομορφιά του –είναι ένα έργο σπουδαίο και καθοριστικό. Οχι μόνον για τη ζωή του Ντοστογέφσκι, αλλά και για τη δική μας την εποχή» λέει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θωμάς Κινδύνης, ο οποίος σε αυτή την παράσταση δέχεται τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αννας Σεβαστής Τζίμα. «Αν και έχω διαβάσει Ντοστογέφσκι ομολογώ ότι δεν γνώριζα το έργο. Επεσε τυχαία στα χέρια μου και το διάβασα μονορούφι. Επαθα σοκ και το εννοώ: είπα ότι είναι γραμμένο για μένα, σαν να είχε εμένα στο μυαλό του ο συγγραφέας. Είναι αυτό ακριβώς που πρεσβεύω. Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα αυτής της κόλασης που ζει η ανθρωπότητα και να προσφέρουμε στους ανθρώπους πνευματική υγεία και αγάπη. Αυτό είναι το μήνυμα και το νόημα του Ντοστογέφσκι και μέσα από το “Ονειρο ενός γελοίου” δείχνει αυτό στο οποίο συνήθως καταλήγουμε: γελοίοι άνθρωποι που ζουν μηχανική ζωή σαν ρομπότ. Να φύγει ο άνθρωπος από αυτή τη μηχανικότητα, να ξυπνήσει και να δει την αλήθεια».

Και όντως στην παράσταση ένα όνειρο γίνεται αιτία να αλλάξει ένας άνθρωπος που μέχρι εκείνη τη νύχτα προετοιμαζόταν να βάλει τέλος στη δίχως νόημα ζωή του. Από το όνειρο και μετά θα παλέψει για έναν κόσμο διαφορετικό. Εναν κόσμο όμορφο και αληθινό, που μόνο ένας γελοίος άνθρωπος θα μπορούσε να πιστέψει ότι υπάρχει.

Ο ΗΡΩΑΣ. «Βλέπει την αλήθεια μέσα σε ένα όνειρο, αλλά το όνειρο είναι η ίδια η ζωή» συνεχίζει ο Κινδύνης. «”Μια χιλιοειπωμένη όντως αλήθεια, που όμως δεν έχει διαδοθεί ποτέ”: χρησιμοποιώ τα λόγια του Ντοστογέφσκι ακριβώς. Αποφάσισα να ανεβάσω αυτό το έργο για να μεταφέρω μέσα από αυτή την περίεργη σουρεαλιστική γραφή του Ντοστογέφσκι το μήνυμα ότι “κουράγιο, υπάρχει ελπίδα”. Θέλω να απευθύνω κάτι σαν κάλεσμα ότι υπάρχει τρόπος με συγκεκριμένη γνώση και υπάρχει δρόμος, που αν τον ακολουθήσουμε, μπορούμε να βρούμε την πνευματική μας υγεία και να βοηθήσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και τους διπλανούς μας».

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ. «Στην πυραμίδα του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκεται στην κορυφή. Κάποιος μεγάλος φιλόσοφος είχε πει ότι για να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του και να έχει τη γνώση για τη ζωή και την ύπαρξη πρέπει να γίνει ηθοποιός. Γιατί ο ηθοποιός για να ερμηνεύσει έναν ρόλο πρέπει να κατέχει τη γνώση τού τι είναι άνθρωπος γενικότερα. Η πραγματική αποστολή του καλλιτέχνη είναι να διαμορφώνει πολιτισμό, να δίνει αρμονία και αισθητική, ομορφιά και ελπίδα στον κόσμο. Αυτός είναι ο ρόλος της τέχνης και όχι να πολιτικοποιεί τα πράγματα».

INFO

«Το όνειρο ενός γελοίου». Σκηνοθεσία: Αννα Σεβαστή Τζίμα. Ερμηνεύει ο Θωμάς Κινδύνης. Θέατρο Μορφές Εκφρασης (Αλκμήνης 13, Κάτω Πετράλωνα, Εργοστάσιο Παυλίδη – Πειραιώς, τηλ. 210-3464.903, 210-3464.002). Από 25/11 και κάθε Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.30 και Κυριακή 19.30