Σπαράγματα της καθημερινότητας. Παράθυρα μισάνοιχτα που δεν φανερώνουν όλα όσα κρύβουν, δημιουργώντας στον θεατή την ανασφάλεια ότι τελικά δεν είναι εκείνος που αναζητά να δει τι βρίσκεται πίσω από τα τζάμια και τα παντζούρια, αλλά ότι είναι ο ίδιος το αντικείμενο θέασης. Ενας κόσμος που πάγωσε κάτω από το φως και το χρώμα, πάνω στο ξύλο ή ακόμη και σε τούβλο. Και τον οποίο περιγράφει με ειλικρίνεια και διαφάνεια ο Κώστας Παπανικολάου με τις αβγοτέμπερές του και τις νωπογραφίες του.

Τρεις δεκαετίες δουλειάς (1986-2013) διηγούνται 34 έργα του παραστατικού ζωγράφου ως αναδρομή, επιλογή από τα 75 που ανήκουν στη συλλογή του δικηγόρου Σωτήρη Φέλιου. Και τα οποία ξεχώρισε η ιστορικός τέχνης Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη (γνώριμη στους εραστές της τέχνης από την γκαλερί Citronne στον Πόρο), με στόχο να ακολουθήσει τα ίχνη της διαδρομής του ζωγράφου, που ενώνει στο κάθε έργο του «τις προσωπικές του μνήμες με το παρόν, τη βιούμενη καθημερινότητά του», στο πλαίσιο της έκθεσης «Ανα-δρομή», η οποία εγκαινιάζεται απόψε στον χώρο της οδού Φωκίωνος Νέγρη 16. «Ξέρει πώς και πότε να ρίξει λάδι στην τρικυμισμένη θάλασσα. Με τα χέρια του μετατρέπει σε οπτικό φαινόμενο τη συνείδησή του για τον κόσμο» επισημαίνει ο συλλέκτης για τον Κώστα Παπανικολάου, τον οποίο γνώρισε από τον Χρήστο Μποκόρο, τον πρώτο καλλιτέχνη με τον οποίο ξεκίνησε τη συλλογή του, η οποία σήμερα ξεπερνά τα 850 έργα σύγχρονων ελλήνων παραστατικών ζωγράφων. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά – αγγλικά) με κείμενα των Σωτήρη Φέλιου, Τατιάνας Σπινάρη – Πολλάλη, Μισέλ Φάις, Πένυς Τσελέντη, Εδουάρδου Σακαγιάν και Θόδωρου Αδαμόπουλου, ενώ ο ζωγράφος θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στην έκθεση στις 3 Δεκεμβρίου και στις 14 και 29 Ιανουαρίου στις 12.30.

INFO

H έκθεση «Ανα-δρομή» με έργα του Κώστα Παπανικολάου από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου εγκαινιάζεται απόψε στις 20.00 στον χώρο Φωκίωνος Νέγρη 16. Εως 29 Ιανουαρίου