Εκατόν εξήντα ταινίες. Με προέλευση από τριάντα χώρες: την Κολομβία, την Ταϊβάν, την Αμερική, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και ένα σωρό ακόμα. Ταινίες όπως το τρισδιάστατο «Citipati» του Γερμανού Αντρέας Φέιξ, για έναν μικρό δεινόσαυρο που προσπαθεί να διαχειριστεί τον τρομακτικό απόηχο της πτώσης ενός μετεωρίτη. Ή όπως το «Three tales from Alexandria» της Βρετανίδας Νατάσα Κέτνερ, με ήρωα έναν ανώνυμο συγγραφέα της Αλεξάνδρειας του 1ου αιώνα και με συμπρωταγωνιστή τη μυστηριώδη πλευρά της φύσης. Ταινίες για νεαρές φοράδες που κατεβαίνουν σε αγώνες στην Κύπρο (το «Agrinoui» του Αλέξη Χαβιαρά) και για ιδιότροπους γέρους που ζουν απομονωμένοι στο υποβρύχιό τους (το «Perched» του Βρετανού Λίαμ Χάρις). Ταινίες που χρησιμοποιούν την τεχνική της ζωγραφικής πάνω σε φιλμ, σαν το «Head» του Ισραηλινού Σταβ Λέβι για έναν άνδρα που αποφασίζει να χωρίσει από το κεφάλι του, αλλά και άλλες, πιο απλές τεχνικά, όπως το «Piano bar» της Τζωρτζίνας Κοσμάτου, για έναν ηλικιωμένο που ανακαλεί τον πρώτο του έρωτα. Ολες μαζί συναπαρτίζουν τα δεκατέσσερα διαγωνιστικά τμήματα του 2ου Animation Marathon, που πραγματοποιείται από 28 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου στο Ρομάντσο, στην οδό Αναξαγόρα 3-5, στην Ομόνοια.

ΦΙΛΜ 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ. Στην περσινή, πρώτη του εμφάνιση, το Animation Marathon είχε μεταξύ άλλων προβάλει ταινίες και από το πολωνικό φεστιβάλ animation O!PLA, σε μια συνεργασία που συνεχίζεται και φέτος: αυτή τη φορά, η διοργάνωση που περηφανεύεται για μια πολυμελή κριτική επιτροπή χωρίς ειδικούς στέλνει στο 2ο Animation Marathon ταινίες όπως το διάρκειας πέντε δευτερολέπτων και πολυβραβευμένο «I AM» της Μαγκνταλένα Πιλέτσκα (με πρωταγωνιστές επτά πτηνά), το «Jew’s Harp» του Τόμας Πόλακ (για έναν νεαρό μουσικό που αναζητά τη γιατρειά κάθε ασθένειας) ή το «Collector» των Καμίλα και Μίρεκ Σοσνόφσκι (με ήρωα τον πολωνό λαογράφο Οσκαρ Κόλμπεργκ). Δεν είναι ο μόνος επίσημος καλεσμένος: το Φόρουμ Animation του Βίσεγκραντ (VAF) υπόσχεται να παρουσιάσει τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης μέσα από φιλμάκια όπως το «Cowboyland» του Σλοβάκου Ντέιβιντ Στουμπφ, για έναν σερίφη που χωρίς το άλογό του δεν μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη, ή το «Wolf games» της Κροάτισσας Γελένα Ορόζ, για τη φιλία τριών μικρών λύκων. Εκτός από τις προβολές που θα πραγματοποιούνται από τις 18.00 ώς τις 23.00, η έκθεση «Connecting memories» θα παρουσιάζει τη δουλειά νέων αλβανών εικαστικών που συνδυάζουν ποικίλες τεχνικές στις αναζητήσεις τους.

INFO

Animation Marathon στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, 28/11-1/12. Λεπτομέρειες και ωρολόγιο πρόγραμμα στην ιστοσελίδα animationmarathon.eu