Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό έχουν χαράξει εδώ και καιρό κοινή γραμμή σε διάφορα θέματα: Δράσεις για εμβάθυνση των δημοκρατικών λειτουργιών στην ΕΕ, πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό ζήτημα είναι μόνο μερικά από όσα τους συνδέουν.

Χθες ο Καμίνης βρέθηκε άλλη μία φορά στην Πόλη του Φωτός, προσκεκλημένος της δημάρχου Παρισιού αλλά και του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ανελήφθη τον περασμένο Μάρτιο και ήδη την έχουν συνυπογράψει 50 δήμαρχοι από όλο τον κόσμο. Το όνομα αυτής: «Ανάπτυξη στις πόλεις δίχως αποκλεισμούς».

Ο Καμίνης, όπως με πληροφορούν, θα επαναλάβει –πέραν της θέσης του για θεσμοθέτηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης –και την πάγια άποψή του για την προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες που μπορούν να δώσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες με την ένταξή τους σε αυτές.

Αυτοκριτική

Οπως όμως φαίνεται, την άποψη αυτή δεν δείχνουν να τη συμμερίζονται όλοι. Τα βέλη του για τον λόγο αυτό εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Κάνοντας και αυτοκριτική για τις καθυστερήσεις από πλευράς κυβέρνησης και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι κάτοικοι των νησιών για να αντιμετωπίσουν το κύμα των μεταναστευτικών ροών, δεν παρέλειψε ωστόσο να αφήσει καρφιά για τη στάση τοπικών αρχόντων. Οι οποίοι, όπως είπε, αρνούνται να βρουν χώρους ώστε να φιλοξενηθούν οι αφιχθέντες στα νησιά.

Ο Μουζάλας έκανε και μάθημα περί των διεθνών συνθηκών, που προβλέπουν πως οι μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στον χώρο άφιξής τους –δηλαδή στα νησιά –μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και να τους δοθεί καθεστώς ασύλου. Τότε μόνο μπορούν να μετακινηθούν αλλού.

Βέβαια, ο υπουργός με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στη Χίο είπε και κάτι ακόμη. «Ολα αυτά γίνανε τη μέρα που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πήγαν στη Χίο. Τυχαίο;» αναρωτήθηκε.