Παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84 στο Γκάζι το βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου «Το νησί που φεύγει, 121+1 κείμενα για την κρίση» και πρέπει να σας πω ότι το πάνελ που το παρουσίασε είχε από μόνο του πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς το μόνο μη πολιτικό πρόσωπο ήταν ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Το λέω γιατί σε αυτό συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος –όπως σας έγραψα χθες –αναφερόταν στην πρόσκληση της εκδήλωσης ως πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ουχί όμως ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος καθόταν στη μιαν άκρη του τραπεζιού και μεταξύ αυτού και του Σταύρου, που ήταν δίπλα στον Βενιζέλο, μεσολαβούσε η συντονίστρια της συζήτησης δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη. Παρ’ όλ’ αυτά όλοι, όπως διαπιστώνετε και από τη φωτογραφία, αντάλλαξαν θερμές χειραψίες μεταξύ τους.

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Και η αίθουσα πάντως ήταν γεμάτη, με πολλές και ενδιαφέρουσες παρουσίες. Στην πρώτη σειρά πήρε το μάτι μου τον Φίλιππο Σαχινίδη δίπλα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εκτός όμως από τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών –και τον πρώην υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά –είδα τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, τη Νίκη Κεραμέως, τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, τον Δημήτρη Σταμάτη, την Αννυ Ποδηματά, τη Μιλένα Αποστολάκη, αλλά και τον Χάρη Θεοχάρη. Επιπλέον υπήρξε ισχυρή ποταμική εκπροσώπηση, ήτοι Μίλτος Κύρκος, Γρηγόρης Ψαριανός, Κώστας Μπαργιώτας, Γιώργος Μαυρωτάς, Αντιγόνη Λυμπεράκη και Πλάτων Τήνιος.