Πολλά χαμόγελα, ανταλλαγή βιβλίων και διάθεση και από τις δύο πλευρές να υπάρχει διάλογος και συνεργασία είχε η χθεσινή, πρώτη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην Αρχιεπισκοπή, που εθιμοτυπική δεν τη λες μιας και κράτησε περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. «Ξεπεράσαμε λίγο τα όρια της εθιμοτυπίας» είπε στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για πάρα πολλά θέματα –εννοείται και για τα Θρησκευτικά, το θέμα-αγκάθι ανάμεσα στις δύο πλευρές την περίοδο της υπουργίας Φίλη –αλλά η ανταλλαγή απόψεων ήταν σε πολύ καλό κλίμα.

Ο υπουργός ανέφερε πως «προσπαθούμε να βρούμε τρόπο συνεργασίας, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας». Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του δήλωσε ικανοποιημένος, ενώ για το θέμα των Θρησκευτικών σημείωσε πως αφετηρία του διαλόγου θα είναι η συμφωνία με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γαβρόγλου ανέφερε ότι ο διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών θα συνεχιστεί, εξηγώντας πως οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και τα συγγράμματα είναι μία δυναμική διαδικασία. «Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις απόψεις της επιτροπής που έχει φτιάξει η Εκκλησία με επικεφαλής τον μητροπολίτη Υδρας, τα σχόλια της επιτροπής του ΙΕΠ. Και επίσης θα συνυπολογίσουμε και την εμπειρία των εκπαιδευτικών για το μάθημα». Και συμπλήρωσε ότι η επικοινωνία και ο διάλογος για το θέμα θα είναι συνεχείς.

Η Κονιόρδου, η Διαύγεια και τα ανεβοκατεβάσματα

Ποια είναι η θέση-ιερό δισκοπότηρο στο Ελληνικό Φεστιβάλ, για την οποία διαπληκτίζονται όλες οι φυλές του; Μα, εκείνη του γενικού διευθυντή που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί προκαλώντας κενό εξουσίας.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος υπενθύμιζε μάλιστα ότι ο γενικός διευθυντής, μεταξύ άλλων υποχρεώσεων, «θα ετοίμαζε τον φάκελο που πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2017 για το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Αττική 2014-20». «Ποιον θα βαρύνει η ευθύνη, αν το Φεστιβάλ δεν προετοιμαστεί εγκαίρως και χαθούν 900.000 ευρώ;» από την Περιφέρεια, της οποίας ηγείται η Ρένα Δούρου, αναρωτιόταν.

Γι’ αυτό και στη Διαύγεια είναι πλέον αναρτημένη η απόφαση του ΔΣ (με ημερομηνία 17/11/2016), σύμφωνα με την οποία προκηρύσσεται η πλήρωση της θέσης με μια σειρά από προϋποθέσεις, με πιο βασική το «πτυχίο ΑΕΙ, οικονομικών ή νομικών σπουδών ή σπουδών οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ή πολιτιστικής διαχείρισης…». Αν πάρουμε κατά γράμμα αυτή την πρόβλεψη αποκλείεται ένας τουλάχιστον «συνήθης ύποπτος»: ο Παναγιώτης Δούρος, που διαθέτει πτυχίο Αρχαιολογίας. Αυτόν ήθελε να εισηγηθεί γραπτώς ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Αντωνακόπουλος, αλλά η εισήγηση δεν συζητήθηκε στο Συμβούλιο, καθώς έλειπε η αντιπρόεδρος.

Το ενδιαφέρον, για να χρησιμοποιήσω έναν ευφημισμό, είναι ότι την ίδια ημέρα που η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες –πρωτοκολλημένη πλέον –επιστολή προς το ΔΣ, με την οποία ζητάει να παγώσει η διαδικασία, που κατά τα άλλα θα έλυνε το κενό εξουσίας.

Ομως η στελέχωση αντίστοιχων θέσεων αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του ΔΣ, ενώ μόνο οι αποδοχές του γενικού διευθυντή καθορίζονται με απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών, ύστερα από (απλή) γνώμη του ΔΣ. Μεταξύ μας, δεν γνωρίζω πολλούς που θα διακινδύνευαν να κατεβάσουν απόφαση από τη Διαύγεια, ακόμη και αν αυτό είναι ένα από τα πρώτα αιτήματα της νέας υπουργού.