Αμεση ήταν η αντίδραση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή περί «δημιουργίας μίας δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μέσα από κοινή πορεία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Πρώτος απάντησε στον υπουργό ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έγραψε στο facebook: «Ο Κουρουμπλής ψάχνει κόμμα για να εκλεγεί βουλευτής και μιλάει για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ! Ντροπή! Εμείς θα ξανασυναντηθούμε με τους προοδευτικούς πολίτες που εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι με τους πολιτικούς τυχοδιώκτες όπως ο Κουρουμπλής, η Τζάκρη, ο Σπίρτζης, ο Μπόλαρης κ.λπ. Πάθαμε και μάθαμε. Προχωράμε δυνατά όλοι μαζί για τη δεύτερη θέση».

Ακολούθως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης τόνισε πως «η δυναμική του ΠΑΣΟΚ είναι πια δεδομένη και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στα κινήματα βγαίνουμε πολλαπλά κερδισμένοι». Πολύ αισιόδοξο τον βρίσκω…

«Νέος ενιαίος φορέας»

Να μείνω όμως στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, γιατί έλαβα χθες στο μέιλ μου δελτίο Τύπου, στο οποίο για πρώτη φορά, μετά το ναυάγιο του διαλόγου με Το Ποτάμι, επισήμως κάποιοι από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζουν δημόσια την άποψη περί ενός νέου φορέα και εκλογής αρχηγού από τη βάση. Γιατί να σας θυμίσω ότι η Φώφη έκτοτε απλά καλεί τους πάντες να συμπορευτούν με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Τι έγραφε λοιπόν; Σας το παραθέτω αυτούσιο: «Οι εκπρόσωποι των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” και της πολιτικής πρωτοβουλίας η “Επόμενη Ελλάδα” συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις προσπάθειες για την ενότητα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Ειδικότερα, στη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι στην κρίσιμη αυτή φάση για τη χώρα και των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής, τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και όχι η διαιώνιση των ατέρμονων συζητήσεων. Αποφάσεων που θα οδηγήσουν, με την άμεση και ενεργή συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών, στη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με την οργάνωση ενός ανοιχτού, δημοκρατικού συνεδρίου και με την εκλογή ηγεσίας από τη βάση».

Να σημειώσω απαραίτητα ότι στη συνάντηση μετείχαν ο Νίκος Διακουλάκης, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών (που συμπράττουν ως συνιστώσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη) και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Αριστείδης Μπουρδάρας και ο Πέτρος Σφηκάκης από την Επόμενη Ελλάδα.

Εγώ αυτό που έχω να επισημάνω είναι πως αναμένω με ενδιαφέρον να δω αν θα υπάρξουν κι άλλοι που θα βγουν δημοσίως και θα συμφωνήσουν με την άποψη των Κινήσεων Πολιτών και τι θα σχολιάσει η Χαριλάου Τρικούπη.