Η αμηχανία του Πάνου Καμμένου ήταν εμφανής για την έφοδο στο «Πεντάγωνο», τουλάχιστον όπως την κατέγραψαν από το γαλάζιο επιτελείο. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με άγημα και παρουσίαση όπλων, μοίραζε χαμόγελα, ενώ είχε παρατάξει για την ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύσσωμη την ομάδα αρχηγών και υπαρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η προσπάθεια για μια αψεγάδιαστη υποδοχή, εντός πρωτοκόλλου, έδειχνε αγχώδης και το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε και στη μεγάλη αίθουσα του στρατιωτικού συμβουλίου, όπου σχεδόν επί δύο ώρες ο πρόεδρος της ΝΔ έθετε ερωτήσεις και έπαιρνε απαντήσεις.

Εκατέρωθεν οι δύο πλευρές υπήρξαν φειδωλές για όσα διημείφθησαν –και μάλλον δικαιολογείται για μια αμιγώς υπηρεσιακή ενημέρωση που, εν πολλοίς, αφορά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Εστω κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στο ΥΕΘΑ με ομάδα μάχης, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο του κόμματος και νέο τομεάρχη Αμυνας Αδωνη Γεωργιάδη, τον νέο εκπρόσωπο Βασίλη Κικίλια, τον διευθυντή του γραφείου προέδρου στο κόμμα Μιχάλη Μπεκίρη και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη. Μια προσομοίωση εφόδου ήταν, όντως, η πρώτη εικόνα που ήθελαν στην Πειραιώς να φθάσει στον Καμμένο.

Ωστόσο, εάν οι ρόλοι είχαν μοιραστεί εκ των προτέρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλάβει την καλή πλευρά, δείχνοντας άνετος και χαμογελαστός. Ο Αδωνις Γεωργιάδης παρέμεινε έως το τέλος βλοσυρός και δεν απέφυγε κάποιες αυστηρές ματιές στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Το αντιπολιτευτικό πρέσινγκ όμως ήταν χθες ελεγχόμενο, ίσως επειδή και ο υπουργός Αμυνας κάθε άλλο παρά υπήρξε επιθετικός ούτε έδωσε αφορμές για επικρίσεις. Ισως ακόμη επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι αρκεί τα γαλάζια όπλα να είναι στραμμένα πάνω στον Αλέξη Τσίπρα και δεν προσθέτει στο αντιπολιτευτικό σχέδιο μια σφοδρή μετωπική σύγκρουση και με τον Καμμένο. Για τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, άλλωστε, ουδείς άλλος, πλην του αρχηγού, πήρε τον λόγο από τη γαλάζια ομάδα.

«Κύριε υπουργέ, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πολύ καλή, θεσμική συνεργασία» ήταν τα μόνα λόγια που είπε ο Γεωργιάδης, πριν βρεθεί με τον Μητσοτάκη στα άδυτα του «Πενταγώνου». «Κύριε πρόεδρε, μεγάλη μου τιμή που ήρθατε να σας ενημερώσω» είχε πει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας, ενώ οι ασκήσεις πολιτικού πολιτισμού συνεχίστηκαν και στην αίθουσα συσκέψεων –με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τα κοινά σημεία που αναδείχθηκαν κατά την ενημερωτική συζήτηση δεν εξέπληξαν τους ανώτατους αξιωματικούς που κυριαρχούσαν στον χώρο. Δεν είναι μόνο η συναντίληψη Μητσοτάκη – Καμμένου για την υποχρεωτική στράτευση των 18άρηδων, την οποία αποκήρυξε το Μαξίμου –στο δίωρο που πέρασαν στο «Πεντάγωνο» καταγράφηκε και μια έντονη, κοινή ανησυχία τους για το ψυχροπολεμικό κλίμα που διαμορφώνει η Αγκυρα και την εμπρηστική διάθεση των Τιράνων. Οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο από ΝΔ και ΑΝΕΛ, όπως και η επιθετικότητα Ράμα που συνδέθηκε με τις τουρκικές επιδιώξεις.

ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ. Η πίεση στον υπουργό Αμυνας, όπως αναφέρουν πηγές της ΝΔ, θα έρθει λίαν συντόμως μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου –συνεπώς, ο Γεωργιάδης έχει ήδη σηκώσει τα μανίκια και γράφει ερωτήσεις. Από τη χθεσινή γαλάζια «ανάκριση» του Καμμένου και των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων προκύπτει ότι οι πρώτες βολές θα αφορούν τη διαθεσιμότητα στρατιωτικών αεροσκαφών και την ετοιμότητα της αεροπορικής δύναμης. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ανέλαβε το κύριο βάρος της ενημέρωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Xρήστος Βαΐτσης, φέρεται ότι περιέγραψαν μια προβληματική κατάσταση, αναφέροντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 που ενισχύουν σήμερα το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, με φόντο και το νέο εξοπλιστικό πλάνο που προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Με παρέμβασή του στο σημείο αυτό, ο Πάνος Καμμένος παρατήρησε ότι «για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες ανατρέπεται σε τέτοιο βαθμό η ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας», ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ προσδιόρισε τα απαιτούμενα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των F-16 στα 1,9 δισ. ευρώ.