Δεν είναι ακριβώς ρηξικέλευθη ως ιδέα, αλλά αξίζει να κατατεθεί, τώρα που οι επαΐοντες ή μη της Λίγκας και του εγχώριου ποδοσφαίρου ασχολούνται στα σοβαρά με το πώς θα βελτιωθεί το πρωτάθλημα. Γιατί καλές οι προτάσεις, αρκεί να αποτυπώνουν δεδομένα και να είναι σοβαρές. Γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή μια που θέλει να εκκινούν από την ίδια αφετηρία οι ομάδες στα play offs. Από την αρχή; Και τα αποτελέσματα της κανονικής διάρκειας τι θα γίνουν; Δεν ακυρώνεται έτσι η προσπάθεια μηνών;

Με τον (φίλο, αναγνώστη της στήλης) Αλέξανδρο, η συζήτηση υπήρξε ενδελεχής. Ιδού ένα διαφορετικό φορμάτ, αν ορισμένοι ντε και καλά ζητούν διοργάνωση 14 ομάδων: το πρωτάθλημα θα έχει δύο γύρους και θα είναι συνολικά 26 αγωνιστικών. Μετά, θα υπάρχει διαχωρισμός σε τρεις κατηγορίες και όλοι θα κυνηγούν ισάριθμους στόχους. Οι πρώτοι τέσσερις μεταφέρουν τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων, αρχίζουν τα έξι ματς κατάταξης και η περίοδος φτάνει τα 32 παιχνίδια. Οχι και να εξοντωθούν οι παίκτες. Πρωταθλήτρια σε ισοβαθμία αναδεικνύεται η ομάδα που ήταν σε υψηλότερη θέση στην κανονική διάρκεια της περιόδου!

Από τον πέμπτο μέχρι τον ένατο της βαθμολογίας γίνεται κάτι αντίστοιχο, έπαθλο ενδέχεται να είναι μια θέση στο Γιουρόπα Λιγκ και με τα επιπλέον οκτώ ματς οι ομάδες συμπληρώνουν 34. Ομοίως συμβαίνει με τις τελευταίες ομάδες, από τη 10η έως τη 14η, που και πάλι δίνουν 34 παιχνίδια. Κρίνεται ο υποβιβασμός και σε ισοβαθμία κριτήριο είναι το πρωτάθλημα των 26 αγωνιστικών.

Απλό δεν είναι το όλο σύστημα; Εχοντας καλή πίστη, ουδείς μπορεί να παραπονείται. Οι ΠΑΕ γιατί δεν θα ξεπεράσουν τα 34 ματς –όσα και σε πρωτάθλημα 18 ομάδων. Οι ποδοσφαιριστές γιατί δεν θα νιώσουν φρούτα έτοιμα για στύψιμο. Και η τηλεόραση γιατί θα έχει υλικό να προσφέρει επί μήνες.

Οταν τα δόντια τρίζουν

Η είδηση διέρρευσε και αφορούσε την ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης επισκέφθηκε το προπονητήριο των Σπάτων και έκανε παρατηρήσεις στους ποδοσφαιριστές. Για τη συγκέντρωση που δεν έχουν, τα κινητά στα αποδυτήρια και διάφορα άλλα. Το επιμύθιο ήταν πως ορισμένοι δεν κατάλαβαν πού ακριβώς αγωνίζονται. Τακτικές αλλοτινών εποχών; Θα φανεί στην πράξη. Συνηθίζεται όμως από ορισμένους παράγοντες που επιδιώκουν να φανούν αποφασιστικοί όταν κάτι δεν πάει καλά και προσδοκούν να αλλάξει ρότα το καράβι. Εστω κι αν στις μέρες μας οι παίκτες θεωρητικά έχουν την εμπειρία και το υπόβαθρο να αντιληφθούν τα πάντα χωρίς έξωθεν λεκτική βοήθεια… Αλλά κι αυτή, ώρες ώρες χρειάζεται όταν τα γέλια ξεπερνούν τα όρια.

ΠΑΣ

Με το όραμα της ανόδου στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας αντιμετωπίζει σήμερα τον Λεβαδειακό. Ναι, το πρωτάθλημα ξαναρχίζει με το εξ αναβολής παιχνίδι. Κι αν στην Ηπειρο ζουν με το όνειρο να ξαναβγούν Ευρώπη, στη Ρούμελη θέλουν να ξεκολλήσουν από την ουρά.