Πέντε ημέρες περιθώριο έχει ο Αλέν Ζιπέ προκειμένου να ανατρέψει το προβάδισμα των 16 μονάδων που κατοχύρωσε ο Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο γύρο της primaire της Δεξιάς στη Γαλλία. Ο δήμαρχος του Μπορντό απέρριψε βέβαια χθες την ιδέα μιας «καμπάνιας βασισμένης στην προσωπική αντιπαράθεση» με τον Φιγιόν, με τον οποίο τον συνδέουν όπως είπε «αισθήματα φιλίας και εκτίμησης». Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να χαρακτηρίσει το οικονομικό πρόγραμμα του σαφώς δεξιότερου αντιπάλου του «βάρβαρο», το όραμά του για την κοινωνία «εξαιρετικά συντηρητικό» και τη θέση του όσον αφορά τις αμβλώσεις «διφορούμενες». Ειδικά αυτό το τελευταίο (ένα ζήτημα που θεωρητικά έχει λυθεί στη Γαλλία από το 1975…) πυροδότησε χθες μια ατελείωτη… «προσωπική αντιπαράθεση» με τον Φιγιόν να δηλώνει: «Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως ο φίλος μου ο Αλέν Ζιπέ θα έπεφτε τόσο χαμηλά!». Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως το στρατόπεδό του συντηρεί μία κάποια διγλωσσία επί του θέματος –κρίνοντας ενδεχομένως πως σε μία Γαλλία που στρέφεται όλο και δεξιότερα, αυτό θα ωφελήσει τον Φιγιόν στην κάλπη.

Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες στη Γαλλία εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η κυβέρνηση Ολάντ, μάλιστα, φρόντισε το 2014 να «ενημερώσει» τον σχετικό νόμο, αντικαθιστώντας τη φράση «μια έγκυος γυναίκα σε κατάσταση απόγνωσης μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί σε άμβλωση» με την απλούστερη «μια έγκυος που επιθυμεί να διακόψει την κύησή της μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση». Ο ίδιος ο Φιγιόν έχει χαρακτηρίσει σε βιβλίο του την άμβλωση «θεμελιώδες δικαίωμα». Σε μία συγκέντρωση τον Ιούνιο, ωστόσο, δήλωσε πως «φιλοσοφικά και δεδομένης της προσωπικής μου θρησκευτικής πίστης, δεν μπορώ να επιδοκιμάσω την άμβλωση». Ερωτηθείς για το θέμα τέλη Οκτωβρίου, διαχώρισε τις «προσωπικές μου πεποιθήσεις» από το «γενικό συμφέρον»: «Ποτέ κανείς και σίγουρα όχι εγώ δεν θα επανέλθει στον νόμο περί αμβλώσεων», διαβεβαίωσε. Στο όνομα όμως, ακριβώς, της «οικογενειακής πολιτικής και της προστασίας της ζωής» επέλεξε να τον στηρίξει, μέσω συνέντευξής του στη «Φιγκαρό» ο Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν, ένας από τους ατυχήσαντες υποψηφίους στην primaire, επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος.

«Eχω πάρει έστω και μία φορά θέση εναντίον των αμβλώσεων;», εξανέστη χθες ο Φιγιόν ενοχλημένος με τις «διευκρινίσεις» που ζήτησε ο Ζιπέ. «Θα ήθελα να ανακτήσει η προεκλογική εκστρατεία την ευπρέπειά της και να σταματήσουν οι πολεμικές που υποβιβάζουν το επίπεδο», δήλωσε. Προς υπεράσπισή του έσπευσε και το δίκτυο «Οι γυναίκες με τον Φιγιόν». Κάποιες από τις δηλώσεις τους ωστόσο δεν βοήθησαν τα πράγματα: «Δεν μπορούμε να κάνουμε την άμβλωση κάτι τετριμμένο. Παραμένει μια πράξη που δεν είναι ανώδυνη. Ο καθένας έχει τις προσωπικές του πεποιθήσεις», δήλωσε για παράδειγμα η βουλευτής Ιζαμπέλ Λε Καγενέκ. «Οι επιφυλάξεις του Φιγιόν όσον αφορά τις αμβλώσεις αρέσουν στο δεξιό εκλογικό σώμα», εξηγούσε κυνικά στη «Moντ» συνεργάτης του. «Απόδειξη, το 44% που πήρε την περασμένη Κυριακή».