Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών Ρίχτερ χτύπησε τη βόρεια Ιαπωνία με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα ανοιχτά των ακτών της Φουκουσίμα και σε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων. Προειδοποίηση για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι ύψους έως και τριών μέτρων εκδόθηκε για τις βόρειες ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό. Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι της Φουκουσίμα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο. Δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής πληροφορίες για ζημιές ή θύματα, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις, εκτός λειτουργίας, πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα και το Μιγιάγκι, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο σεισμικά κύματα ύψους τριών μέτρων να πλήξουν κατά τόπους τις βόρειες ακτές της χώρας. Τσουνάμι ύψους 60 εκατοστών καταγράφηκε στο Ιγουάκι, σε απόσταση 67 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Στο Ιγουάκι επίσης εκδηλώθηκε φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η οποία κατασβέστηκε.

O χάρτης πρόγνωσης τσουνάμι της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Το κόκκινο σημαίνει κύματα ύψους 1-3 μέτρων. Το κίτρινο 0,2 -1 μέτρο.

Οι θαλάσσιες και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην ανατολική Ιαπωνία διακόπηκαν. Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν πλοία να απομακρύνονται από τα λιμάνια της Φουκουσίμα.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 5.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους 7,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η αρχική μέτρηση της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS ήταν 7,3 Ρίχτερ, αλλά εν συνεχεία υποβαθμίστηκε σε 6,9.

Ακολούθησε μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ με το επίκεντρό του στην ίδια περιοχή.

Ολες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών για τις οποίες εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν κλείσει.

Μόνο δύο αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία στην Ιαπωνία, αμφότεροι στα βορειοδυτικά της χώρας. Ακόμη και όταν είναι ανενεργές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν σε λειτουργία σύστημα ψύξης για να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία των πυρηνικών καυσίμων.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο.

Τον Απρίλιο, σε σειρά ισχυρών σεισμών και μετασεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι.

Τον Μάρτιο του 2011, ο πολύ ισχυρός σεισμός των 9 Ρίχτερ και τα τσουνάμι που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα και την παγκόσμια ανησυχία.

Το τσουνάμι καταφθάνει στο Μιγιάγκι μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ