Με ακόμη ένα πογκρόμ εις βάρος δημοσίων υπαλλήλων και οργανισμών συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση τις διώξεων όσων θεωρεί ότι συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστου ιμάμη και υποκινητή, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Τις δουλειές στους στην τουρκική διοίκηση έχασαν 15.000 εργαζόμενοι, ενώ λουκέτο μπήκε σε 375 οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και εννέα μέσα ενημέρωσης.

Από την προσοχή των παρατηρητών δεν διέφυγε το γεγονός ότι το νέο πογκρόμ εκδηλώθηκε δύο ημέρες προτού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ταχθεί υπέρ της προσωρινής αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν χθες οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων του Σώματος. «Η Τουρκία του Ερντογάν βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε ένα αυταρχικό σύστημα και εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί» δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, ανοίγοντας τη σειρά συνεντεύξεων των ομολόγων του. «Το πολιτικό μας μήνυμα στον Ερντογάν είναι ότι πρέπει να καταλάβει πως για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι απαραίτητα στη χώρα του η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το δίκαιο των μειονοτήτων. Η πόρτα ένταξης για την Τουρκία θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον μέχρις ότου η χώρα βρει τον δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» πρόσθεσε ο επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών. «Δυστυχώς δεν υπάρχει εβδομάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που να μην έχουμε δυσάρεστα και σκληρά γεγονότα για τον τουρκικό λαό» σημείωσε από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Αν ληφθεί υπόψη ότι ο τούρκος πρόεδρος απειλεί να κηρύξει δημοψήφισμα με ερώτημα τη συνέχιση ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε το σκηνικό είναι το κλασικό της ρήξης. Αποτυπώνει μάλιστα τη γενικότερη διάθεση της Αγκυρας απέναντι στη Δύση, αν σε αυτό το σκηνικό προστεθεί και το κλίμα δυσπιστίας στο μέτωπο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν βελτίωσε το γεγονός ότι η γενική συνέλευση του ΝΑΤΟ συγκλήθηκε αρχές της εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη. Το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις των δύο πλευρών οφείλεται στην τουρκική δραστηριότητα στη Συρία. Η επέμβαση του τουρκικού στρατού στις βόρειες επαρχίες της χώρας και η ένταση με τους Κούρδους, οι οποίοι έχουν τη στήριξη της Ουάσιγκτον στον πόλεμο κατά του ISIS, έχουν προκαλέσει την ενόχληση των μελών της Συμμαχίας, ενώ ως επιπλέον λόγος ανησυχίας καταγράφεται το φλερτ του Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οπως σημειώνει η «Μοντ», η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας στις 18 Νοεμβρίου για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με την πιθανή αγορά ρωσικών S400 δεν συμβάλλει στη χαλάρωση. Ενας ακόμη λόγος τριβών είναι οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό. Νατοϊκές πηγές εκτιμούν ότι ποσοστό της τάξης του 60% – 80% τούρκων αξιωματικών που εργάζονταν για τη Συμμαχία έπεσαν θύματα του πογκρόμ μόνο τον τελευταίο μήνα. Στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται η έδρα του ΝΑΤΟ, περίπου εβδομήντα τούρκοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί σε σύνολο εκατό ανακλήθηκαν στην Τουρκία για να παυτούν από τα καθήκοντά τους.