Οι πρώτες αποφάσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, προκαλούν ήδη, ενώ δεν λείπουν και κάποιες υπαναχωρήσεις. Σε βίντεο με το οποίο παρουσίασε τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής του ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας επανέλαβε ότι η προεδρία του θα στηριχθεί στο προεκλογικό του σύνθημα: «Πρώτα η Αμερική».

Η πρώτη του απόφαση μετά την ορκωμοσία θα είναι, όπως ανακοίνωσε χθες, η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (ΤΡΡ), που αποτελούσε βασική προτεραιότητα της προεδρίας Ομπάμα. Για τον Τραμπ η συμφωνία αυτή θεωρείται «δυνάμει καταστροφική για τη χώρα». Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αυτή, οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη συμφωνία, στην οποία συμμετέχουν δώδεκα χώρες και είναι αποτέλεσμα πενταετών διαπραγματεύσεων με στόχο να καλύψει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Η ΤΡΡ που είχε στόχο να διευκολύνει το εμπόριο σε κάποιες από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες και θα έφτανε από τον Καναδά έως το Βιετνάμ, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς τις ΗΠΑ.

Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης, ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να ερευνήσει τις καταχρήσεις στις θεωρήσεις διαβατηρίων. Παράλληλα είπε ότι πρέπει να εξεταστούν και οι ζημιές για τους αμερικανούς εργαζομένους. Πάντως για το θέμα αυτό ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Κρις Κόμπατς, τον πολιτικό που συνέταξε τον πιο αυστηρό σχετικό νόμο στην πολιτεία της Αριζόνας, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις. Ο Κόμπατς που είναι υποψήφιος για να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ασχολείται κυρίως με θέματα ασφαλείας, προσερχόμενος καταγράφηκε από τους φωτογράφους να κρατά τα χαρτιά του χωρίς σκέπασμα –γεγονός που επέτρεψε τη μερική ανάγνωση του προγράμματος, που προτείνει σκληρά μέτρα.

Μεταξύ αυτών προτείνεται η επαναφορά ενός πολυσυζητημένου προγράμματος, το οποίο είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση Μπους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και προέβλεπε την καταγραφή όλων των ανδρών άνω των 16 ετών που μπαίνουν στις ΗΠΑ από περίπου 24 χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες «για υπόθαλψη τρομοκρατών». Ολες οι χώρες αυτές, εκτός της Βόρειας Κορέας, είναι μουσουλμανικές και το πρόγραμμα είχε σταματήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα. Στις προτάσεις Κόμπατς περιλαμβάνονται επίσης, «ακραίες ανακρίσεις ξένων που δύνανται να αποτελούν κίνδυνο», ενώ αναφέρεται ότι θα πρέπει να σταματήσουν πλήρως οι αφίξεις σύρων προσφύγων. Φαίνεται επίσης να υπάρχουν αναφορές στο τείχος που έχει υποσχεθεί να κατασκευάσει ο Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.

Πάντως οι ανησυχίες για το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες μέσω της πανίσχυρης θέσης που κέρδισε, παραμένουν. Μιλώντας με τον αργεντινό πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι, πάντοτε παρουσία της κόρης του Ιβάνκα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ξενοδοχεία που μπορεί να φτιάξει σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ ίδρυσε πέντε νέες εταιρείες στη Σαουδική Αραβία. Χθες το Ιδρυμα Τραμπ με ανακοίνωσή του παραδέχθηκε ότι παραβιάστηκε το καταστατικό που απαγορεύει να χρησιμοποιούνται κεφάλαια προς όφελος του προέδρου του Ιδρύματος ή των συγγενών του. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» δημοσίευσε τον τελευταίο καιρό στοιχεία που δείχνουν ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί κεφάλαια του Ιδρύματος για να πληρωθούν δικαστικοί διακανονισμοί καθώς και για ένα πορτρέτο του.

Θα ήθελε τον Φάρατζ για πρεσβευτή

«Πολλοί θα ήθελαν να δουν τον Νάιντζελ Φάρατζ στη θέση του πρεσβευτή της Βρετανίας στις ΗΠΑ» έγραψε χθες στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι. Επειτα από λίγες ώρες το Λονδίνο απέρριψε την πρωτοφανή πρόταση για τον πρώην αρχηγό του ξενοφοβικού Kόμματος Ανεξαρτησίας και στενό φίλο του Τραμπ.