Υπήρχαν δύο ηττημένοι την Κυριακή, γράφει στην «Γκάρντιαν» ο γάλλος δημοσιογράφος Πιερ Ασκί. Ο πρώτος είναι φυσικά ο Νικολά Σαρκοζί, που αποκλείστηκε. Η δεύτερη είναι η Μαρίν Λεπέν, που θα προτιμούσε ως αντίπαλο τον Σαρκοζί ή και τον Ζιπέ, με την ήπια προσέγγισή του σε θέματα μετανάστευσης και ταυτότητας, παρά τα άψογα συντηρητικά διαπιστευτήρια του Φιγιόν. «Επειτα από μια λαμπρή εβδομάδα για εκείνη, με τους ξένους δημοσιογράφους να κάνουν ουρά προκειμένου να συναντήσουν την υποτιθέμενη επόμενη στη σειρά μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, η Λεπέν επέστρεψε στην πολιτική πραγματικότητα σε μια χώρα όπου η παραδοσιακή Δεξιά δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη» επισημαίνει ο Ασκί.

«Αυτά είναι καλοδεχούμενα νέα για τους φιλελεύθερους Γάλλους, αφού μειώνεται ο κίνδυνος μιας νίκης της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές. Ισως όμως να μην τους αρέσει η συνέχεια. Στα 62 του, ο Φιγιόν έχει περιγραφεί ως ένας πολιτικός με το οικονομικό πρόγραμμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, τον κοινωνικό συντηρητισμό του Καναδού Στίβεν Χάρπερ και τη διπλωματία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Και οι τρεις αυτές καρικατούρες δεν απέχουν πολύ από την αλήθεια και αθροίζονται σε έναν ισχυρό συνδυασμό».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει διαγάγει μια σοβαρή αλλά ανιαρή καμπάνια, οικοδομώντας μια συμπαγή συμμαχία υποστηρικτών με βάση το φιλελεύθερο οικονομικό του πρόγραμμα και τις παραδοσιακές καθολικές αξίες του. Πιστεύει διακριτικά αλλά σταθερά στις «παραδοσιακές αξίες της Γαλλίας». Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τον «ισλαμικό ολοκληρωτισμό», όπου κλίνει προς τη θεωρία του Σάμιουελ Χάντινγκτον περί «σύγκρουσης των πολιτισμών». Υποστηρίζει μια σκληρή προσέγγιση «νόμου-και-τάξης» και επιθυμεί αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας περί κοσμικότητας. Θεωρεί τις συγκρίσεις με τη Θάτσερ κολακευτικές και θέλει να εφαρμόσει μια θεραπεία-σοκ σε μια χώρα με διαβόητες αντιστάσεις στη μεταρρύθμιση. Και αν βρεθεί αντιμέτωπος με τη Λεπέν στον δεύτερο προεδρικό γύρο, οι Γάλλοι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο φιλορώσους, ο ένας «θατσερικός», η άλλη «ακροδεξιά λαϊκίστρια»: «Μια θλιβερή επιλογή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».